Categorías
Actualitat Noticies

Cultura i gastronomia a Ca n’Oliver. La cuina de Menorca en el s.XIX

L’associació Fra Roger gastronomia i cultura, en col·laboració amb l’Ajuntament de Maó, ha organitzat un cicle de conferències, presentacions i demostracions gastronòmiques amb tast sobre la cuina de Menorca en el segle XIX, al Centre d’Art i Història Hernández Sanz (Ca n’Oliver), a Maó.

Aquest és el programa d’activitats:

Divendres 4 de març 19h, conferència sobre «Història de l’Ensalada Olivier o russa», a càrrec de Pep Pelfort; cuiner i escriptor gastronòmic; i tast de l’ensalada Olivier. Davant unes 40 persones, Pelfort va donar compte de les seues investigacions i hipòtesis sobre la història d’aquesta ensalada, que és plat nacional a Rússia i va tenir molta fama durant el segle XIX, especialment al restaurant L’Hermitage, regentat per Lucien Olivier, un gran cuiner admirat a Rússia i que podria tenir orígens menorquins. Un relat amb trets novelescs, anècdotes i curiositats.

Conferencies Can Oliver historia ensalada Olivier Pep Pelfort

Dijous 17 de març 19h, conferència «La producció de licors a Menorca durant el segle XIX», a càrrec d’Alfons Méndez, membre de la secció de Ciències Socials de l’Institut Menorquí d’Estudis; i explicació del procés d’el·laboració i tast de “Calent”, i del funcionament d’un alambic per a la destil·lació de licors, a càrrec d’Adolf Vilafranca, gerent de Gin Xoriguer. Alfons Mendez va fer un repàs sobre la història de la fabricació de licors a la nostra illa, amb diverses anècotes i fets curiosos, deixant constància que va ser durant el segle XIX quan es va donar una major producció, i consum, motivat també per la presència d’esquadres estrangeres al port de Maó. Aquí pots descarregar-te la seua intervenció sencera: La fabricacio de licors a Menorca Alfons Mendez Per la seua part, Adolf Vilafranca va explicar el funcionament d’un alambic, i va contar com feien el «calent», una combinació de destilació i infusió; i els assistents el van poder tastar en acabar les intervencions, i ho van ben disfrutar!

Can Oliver licors sala

Dissabte 9 d’abril a les 18h30, presentació de la publicació «Llibretes de cuina del segle XIX. Bàrbara Soler i Siquier i Bàrbara Oliver Soler», a càrrec de Marga Cursach, membre de la secció de Llengua i Lliteratura de l’Institut Menorquí d’Estudis; i tast de més de 20 receptes del llibre. L’acte va començar amb unes belles paraules de Fina Salord, coordinadora científica de l’IME, en una sala plena de gent. Tot seguit vam tenir el testimoni de Josep Seguí, hereu d’una de les llibretes, i finalment na Marga Cursach va presentar el contingut del llibre i les circumstàncies que han envoltat aquesta feina de recuperació i edició d’aquest receptari.

Llibretes cuina sXIX ponents presentacio

En acabar la presentació, i al pati de Ca n’Olliver, es van poder tastar més de 20 receptes de les llibretes, elaborades per familiars, amics i col·laboradrs. Congrets, galetes, mostatxins, formatjades, menjar blanc, gelatina de taronja, oranes amb mel… son algunes de les llepolies que es van veure i tastar, tot acompanyat amb bon vi blanc de Son Cremat.

Llibretes cuina sXIX taula tast

A aquest enllaç pots llegir la crònica completa de l’acte: Llibretes de cuina del segle XIX, de Marga Cursach

Conferencies Can Oliver cartell

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21