zoom software free download for windows 10 zoom app download free zoom for windows 64 bit free download install zoom snap - install zoom snap zoom pc nec download zoom softward

Art de la Cuina

Art de la Cuina, és el referent més antic de la gastronomia de Menorca. Va ser escrita per Francesc Roger, un frare franciscà que va viure, exercir i cuinar durant la primera meitat del segle XVIII al convent de Sant Francesc de Ciutadella. L’obra de Fra Roger suposa una aportació cultural valiosíssima, que es pot analitzar des de múltiples perspectives.

El contingut revela una cuina que sap combinar la saviesa popular autòctona amb l’adaptació a la realitat illenca de receptes més ambicioses, pertanyents a la gran tradició culinària europea. A més “Art de la Cuina” s’emmarca en un moment trascendental de la història gastronòmica de Menorca ja que documenta, per una banda, el final d’una cuina amb trets medievalitzants i, per l’altra, l’inici prometedor de la cuina moderna, amb els seus plats lleugers i econòmics.

El caràcter menorquí de l’obra, dintre de la tradició culinària catalana, és confirmat per les característiques de la llengua que s’hi esmerça: grafies que documenten l’existència de determinats trets fonètics dialectals, fenòmens morfològics i sintàctics singulars i, sobretot, el recurs a un lèxic d’una riquesa sorprenent.

Cuina tradicional, adopció de nous productes provinents d’Amèrica i l’incipient influència anglesa són els ingredients que, ben combinats, permeten a Fra Roger exposar, en més de 200 receptes, com es fan guisats de tot tipus, sopes, greixeres, rostits, suquets, pastissos, púdings, cremes, etc. Els amants de la cuina es troben amb l’agradable repte de recuperar plats i procediments culinaris que fa quasi tres segles eren els habituals a Menorca. I d’altra banda, els estudiosos de la història cultural menorquina tenen amb aquesta obra, per la seva sorpenent riquesa lingüística, un veritable plat de festa major.

6 respuestas a «Art de la Cuina»

Saludos a todos. Me gustaría mucho conseguir el libro de Fra Roger. Soy muy aficionada de la cocina balear, y tengo una curiosidad enorme por la cocina antigua, la que se comía en casas señoriales ¿Pueden decirme si en el libro está la receta de escaldums amb ansaimada? Muchas gracias, reciban un saludo. Cati.

Hola Caterina. Com que suposam que vius a Mallorca, pots comprar el llibre a Embat Llibres (al centre comercial Los Geranios, de Palma). Si vius a Menorca, a moltes llibreries el trobaràs. I en qualsevol cas, si crides a l’Institut Menorquí d’Estudis 971351500 te’l faran arribar allà on lis diguis.

Sobre la recepta d’escaldums amb ensiamada, no és al llibre Art de la Cuina de Fra Roger. Pel tipus de plat (els escaldums no son coneguts com a tals a Menorca) segurament és una recepta de Mallorca. Per això, hem traslladat la teua petició a Tomeu Arbona, del Fornet de la Soca de Palma, gran coneixedor de la cuina històrica de Mallorca, i ens ha dit que et donaria resposta.

Salutacions, i gràcies pel teu interès.

Bon dia! vivo en Tenerife aunque soy Menorquina, pueden decirme si el libro, puedo encontrarlo por ejemplo en corte ingles?? o solicitarlo por alguna via.
Estoy interesada.
Muchas gracias

En primer lugar, rogamos aceptes nuestras más sinceras disculpas por el retraso en la contestación. El libro se puede conseguir #online a través de este enlace https://www.google.es/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjhnbrko-LsAhUSjhQKHSIyCScQFjAAegQICRAE&url=http%3A%2F%2Fwww.ime.cat%2F&usg=AOvVaw0WcI01dWT2P2GXXQU62so7 Si tienes algún problema, no dudes en contactar nuevamente con nosotros. Feliz noche.

Hola ,
Me gustaría comprar el libro el art de cuinar. He entrado en el enlace pero no he podido encontrar. Me podeis ayudar , por favor.
gracis !
Germana

Disculpa el retraso en la contestación. Salvo falta de existencias, en Ciutadella en Llibrería Pau (Carrer Nou de Juliol 23) i en Maó Llibrería Sa Católica en Hannover 14 o Llibrería Catalana en Camí des Castell 222. También en la página web del IME http://www.ime.cat.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.