Categorías
Actualitat Noticies

Rebosteria de Nadal, i un capó farcit de cuscussó

Aquest Nadal o, més ben dit, els dies previs, el protagonista culinari a Fra Roger ha estat la rebosteria, de la que s’han fet tres activitats, i un video, en el que la rebosteria jugava un paper secundari, pero fonamental, en un «Capó farcit de cuscussó».

Dins el programa d’activitats de l’Ajuntament de Maó per a les festes de Nadal, entre moltes altres coses, es van fer tres tallers o demostracions gastronòmiques sobre rebosteria menorquina nadalenca, a càrrec de Rosa Rotger, membre fundadora de Fra Roger, bloguera de Tiberis i estudiosa de la cuina i els estris de la cuina tradicional menorquina.

Aquest és el calendari dels tallers o demostracions gastronòmiques que es van fer:

Dissabte 16 a les 17h a l’Associació de Veïns de Dalt Sant Joan
Dimecres 20 a les 18h a l’Associació de Veïns de Capità Doria
Dissabte 23 a les 18h a l’Associació de Veïns de Sant Climent

Al darrer taller, a Sant Climent, a na Rosa Rotger la va acompanyar la seua amiga i també bloguera, de Menjatorum, Paqui Bagur. Fer aquest darrer taller juntes lis va fer especial il·lusió, perque totes dues son de Sant Climent, i son amigues de tota la vida. Va ser una estona molt entretinguda, dicàctica, interessant, saborosa… Na Paqui va fer «Mantecados», bonissims, i na Rosa «Dolcets» variats, aquells dolcets miniatura també anomenats «de convidar» perquè son molt propis de dies festius i celebracions familiars, que an resultar molt vistosos i saborosos. Les dues cuineres van fer veure als presents la importància de recuperar i conservar (cuinant-les), les receptes antigues i tradicionals, que conformen el nostre patrimoni culinari, i mostrar-lo als joves, per tal que tengui continuitat i no es perdi. Per cert, van demanar ajudants per a fer les seues elaboracions, i els tres rebosters ocasionals van ser dues filletes i un fillet… bona senyal!

 

Per altra banda, el diumenge dia 17 de desembre, la cuinera Silvia Olives va dirigir un Taller de Cuscussó a l’associació Cas Vesins de Ferreries, per iniciativa de Stephanie, del Hotel Ses Sucreres. Va obrir l’acta Antoni Juaneda, secretari de Fra Roger, que va comentar breument què és i què fa l’associació, i tot seguit na Silvia va explicar la recepta del cuscussó i en va fer un. A continuació, 4 grups formats per 3 dones cadascun, van fer el seu cuscussó, seguint la recepta bàsica però aportant el seu toc personal amb la decoració i altres detalls. Lea assisstents s’ho van passar ben bé, i van quedar amb ganes de repetir la experiència, organitzant nous tallers…

Per a completar aquest «especial de rebosteria nadalenca», la demostració gastronòmica que feim cada mes a la Cooperativa San Crispin, el divendres dia 15 de desembre va tenir com a convidat el pastisser artesà Lluis Febrer, que va fer torró de la Reina i cuscussó, va dur una mostra dels productes que fan a la seua pastsseria de Ferreries (per cert, molts d’ells sense glúten), i va mantenir una interessant xerrada amb els assistents, que després van poder tastar el torró i el cuscussó. A aquest enllaç tens més informació: Rebosteria de Nadal amb Lluis Febrer

I finalment, i a petició dels Amics de la Real Academia de Gastronomía, vam fer una recepta, amb fotos i un video, d’un plat de la cuina nadalenca a Menorca per a la Guía Repsol. En Felip Llufriu, de Mon Restaurant & Fonda va fer un «Capó farcit de cuscussó». En aquest cas el cuscussó no era l’element principal, però si fonamental, al donar un sabor i una personalitat molt especial a aquest plat, que es cou sobretot a la part de ponent de Menorca. Aquí teniu l’article «Capón relleno de cuscussó en Menorca», i aquí el video (fotos i video, de Rafael Pons, de Ocio en Menorca):

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21