Categorías
Actualitat Articles

Na Rosa Rotger fa ressucitar els «Panets de mort» per Tots Sants

A na Rosa Rotger, activa bloguera («Tiberis a casa«) i apassionada de la gastronomia tradicional, ha ressucitat els «Panets de mort», una curiosa elaboració pròpia de Tots Sants, documentada en diversos llibres de cuina i en algún article, i que havia caigut en l’oblit. Ella havia vist la recepta al De Re Cibaria (Pere Ballester, 1923), que s’hi referia en aquests termes:

De legendario abolengo en esta isla , sólo se confeccionan por la festividad de Santos y Difuntos que conmemoran , y para que la memoria de los que fueron acompañe al placer del paladar mientras se saborea tan gustosa pasta , tiene el panet de mort una forma irregular y extraña que no presenta punto de semejanza con pasta alguna de las por mi conocidas: siquiera toscamente , figura los contornos informes de la mortaja , rematando uno de los extremos , el más angosto , con un abollonado de la misma pasta que quiere simular la cabeza.

Però, tot i que al llibre està bastant ben detallada, per a fer-la na Rosa volia veure una imatge. Casualment va conèixer una senyora major, Donya Isabel, que recordava com de petita a ca seua feien els panets de mort i, amb una plastilina, li va fer la forma dels panets. Així, na Rosa ja tenia tots els detalls per a provar-la de fer, i ho va fer, i aquí teniu el resultat.

Panets de Mort

Segons na Rosa, a la recepta de De Re Cibaria hi ha molta mantega i molt de llevadura, i ella aconsella reduïr aquest dos ingredients a una tercera part, per tal d’aconseguir una textura més «amable», més de panet. Així és la recepta original:

Ingredients: 1 quilo de farina, 400 g de mantega de vaca , 200 g de llevadura fresca, i aigua per a fondre la llevadura.

Elaboració: Tenir la mantega a temperatura ambient; dina un bol hi posam la farina, la mantega i la llevadura prèviament disolta amb aigua; fer una massa (si fos necessari, afegir aigua fins aconseguir una pasta manejable i llisa); deixar reposar la massa tapada amb un pedaç net durant al menys una hora; passat aquest temps, ja podem fer els panets. Fer un rodet i aplanar-lo, doblegar la part superior cap endavant per a fer el cap, i amb un escuradents fer dos forats per a que semblin els ulls. Colocar-los a una placa de forn damunt paper vegetal, deixar reposar una hora més, i fer-los al forn a 180º durant 15 minuts aproximadament.

El Diari Menorca en va publicar un complert article:

Panets de Mort diari menorca

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21