Categorías
Actualitat Noticies

Taller infantil de rebosteria de Sant Joan, i menjar blanc

El divendres dia 16 de juny a la Sala Polivalent del Canal Salat de Ciutadella, Fra Roger va participar en uns tallers per a fillets i filletes per al conixement i valoració de les festes de Sant Joan de Ciutadella. Fra Roger, en col·laboració amb la Pastisseria El Diamante, va fer ser l’encarregat de fer un taller de rebosteria de les festes, i va mostrar als fillets i filletes què és i com es fa el «menjar blanc», un dels postres més tradicionals i antics, vinculat a les festes de Sant Joan. Na Maria Bosch va fer el menjar blanc tradicional, n’Andreu Busutil el menjar blanc modern i en Bep Al·lès va explicar els trets històrics i tradicionals tant del menjar blanc com dels altres dolços (confits de caixer, mentes, dolces, macarrons, ensiamada i xocolati…) que es van exposar durant el taller.

Maria Bosch, és una persona del camp, mare de 9 fills, dels quals 4 (i algun nét) qualquen a les festes, i cada any fa menjar blanc «el dia dels festers» per a la família, amics i convidats, i moltes altres coses de menjar per a les festes.

N’Andreu Busutil es la darrera generació de Ca’l Diamante, com es coneix popularment la pastisseria de davall Ses Voltes, ha acabat fa poc els estudis de cuina ipastisseria, i va fer tres el·laboracions modernes i vistoses, amb aportació de nous ingredients, del menjar blanc.

– En forma esfèrica, damunt una galeta, amb gelatina de mel, i reixa de xocolati
– En gotet, amb terra de carquinyol, i fruita confitada
– En forma de rectangle, acompanyat de fruita fresca

I Bep Al·lès va explicar els origens del menjar blanc, i va contar la relació dels altres dolços amb la festa; no hi van faltar anècdotes i curiositats, com les relacionades amb les «aludes», un embolic de paper on s’hi posen els confits, i que el Caixer Senyor i Sa Capellana regalen als caixers i cavallers de la Qualcada; lo curiós és que el Caixer Senyor també regala «aludes» als vesins de la seua mateixa illa de cases.

Els fillets i filletes van desfilar per davant la taula de Fra Roger en vuit grups d’entre 30 i 40, i van mostrar molt d’interès escoltant les explicacions de na Maria, n’Andreu i en Bep i fent preguntes. També van ser molt golosos, acabant-se tots els dolços en menys de 5 minuts quan es van donar per finalitzats els tallers. L’objectiu era donar a conèixer i recuperar una cuina dolça que en alguns aspectes, com el menjar blanc, s’està perdent, i intentar que els fillets ho valorin i a les cases es torni a fer.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21