Categorías
Actualitat Noticies

Arrels, fira de producte local i cuina de Menorca

Productes locals, cuina en directe, activitats infantils i 30 productors van ser els atractius de la Fira Arrels promoguda pel Consell Insular de Menorca, organitzada per Pep Palau von Arend & Associats, i en la que hi van col·laborar Fra Roger, les Cooperatives del Camp i San Crispín, i diverses empreses. Es va celebrar els dies 29 i 30 d’abril al Recinte Firal de Menorca a Maó, amb l’objectiu de reunir la flor i nata de la producció artesana i la cuina menorquina. La fira a estar oberta de 10 del matí a 9 del vespre, i l’entrada tenia un preu de 3€ que incloia tres tiquets de tast.

L’espai firal va comptar amb 30 productors de l’illa i s’hi van poder tastar i comprar productes com formatge, embotits, mel, peix, carn, conserves, cervesa, gelats, productes d’horta, sal, ginebra, vi, safrà o cargols, entre molts d’altres. Els productors participants van oferir tastets a canvi de tiquets de degustació adquirits pels visitants, que també van poder comprar el producte directament. A més, a la fira hi va haver tres espais d’activitats: l’Aula de Cuina, l’Aula de Tast i l’Aula Infantil.

Per l’Aula de Cuina hi van passar un bon nombre de cuiners, tant menorquins com vinguts de Mallorca i Catalunya, que van elaborar diverses receptes en directe. El dissabte va ser el torn de Dani Florit (Ca N’Aguedet) i Teresa Montesinos (Passió Mediterrània) els quals van xerrar de tradició i creativitat, fent dues versions de l’arròs de la terra. Després van intervenir Richard Tejada (Can Bernat des Grau) amb la cuina menorquina renovada; Marc Ribas (Cuines TV3 i Capritx, Terrassa) que va explicar com convertir peixos humils en plats sublims; Sílvia Anglada (Es Tast de na Sílvia) i Víctor Bayo es van centrar el producte local al plat i amb la cuina d’aprofitament; finalment, en David Coca (Sa Llagosta) va tancar la primera jornada amb alta cuina menorquina.

 

El diumenge, a aquesta mateixa aula, hi van actuar Joan Bagur i Toni Taltavull (Rels) amb Marco Antonio Collado (Ses Forquilles, Rais), fent jove cuina, del món a Menorca, i mostrant una versió actualitzada de la “Juevertada de peix” del llibre Art de la Cuina de Fra Roger; els va seguir el mallorquí Tomeu Caldentey que compta amb una estrella Michelin des de l’any 2004 (Bou Restaurant, i Taronja Negre Mar, de Mallorca) que va donar idees senzilles amb l’anomenada pizzaimada, per tal que els assistents poguessin desenvolupar el seu talent a la cuina; Fina Puigdevall (Les Cols) va dur la Garrotxa a Menorca amb la seua aposta radical per la cuina de proximitat i el producte local; Dani Mora (Sa Pedrera des Pujol) i Patrick James (Pan y Vino) van mostrar plats inspirats en la cuina asturiana i francesa, d’on son aquests dos xefs, però amb producte de Menorca en versió exquisida. Finalment , Víctor Quintillà (Lluerna, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona), va ser l’encarregat de tancar les activitats portant el territori a la cuina.

 

Els productors també van ser els protagonistes de l’Aula de Tast, un espai on es van fer tastos guiats de diversos productes. El dissabte l’aula va començar amb la presentació dels caragols de Es caragol de Menorca que, amb el restaurant s’Engolidor van preparar “Caragols amb cranca”; es van presentar també gelats i ginebra de la mà d’Heladería Ambrosia i Gin Xoriguer o els vins menorquins de Bodegues Binifadet. El mateix dissabte l’Aula de Tast també va acollir el Concurs de salsa Maonesa Ramon Cavaller, en que va resultar guanyador el ciutadallenc José Luis Juaneda, que ja havia participat, i guanyat, a les edicions del concurs que va organitzar el Setmanari El Iris durant els anys 90 i els primers anys del.

 

Durant la segona jornada, el formatge ecològic Es Tudons, la fleca de La Marcona i les melmelades de Econserva – Binisin van ser les activitats de l’Aula de Tast durant el matí. El capvespre va ser el torn de la cervesa artesana Graham Pearce i, a més, va acollir un tast de plats elaborats amb la vedella de Menorca de Vermella Menorquina. Va tancar les activitats una degustació de diferents productes amb el safrà com a protagonista a càrrec de iSafra.

Arrels va comptar també amb un espai dedicat als més petits, l’Aula Infantil, on es van dur a terme diversos tallers on els fillets i filletes (de 5 a 12 anys) van poder aprendre i divertir-se amb els tallers que va organitzar Sa Xaranga amb la participació de la bloguera gastronòmica Roser Mercadal, i que es ven centrar en els 5 sentits per descobrir la cuina. Cada taller es va dedicar a un dels sentits: tacte, gust, vista, oïda i olfacte, a través dels quals els participants havien de descobrir diversos aliments i productes de Menorca.

La fira va comptar també amb el programa El Suplement de Catalunya Ràdio, que va desplaçar un equip al recinte firal des d’on es van fer diverses connexions en directe, coordinades i dirigides pel periodista Pep Nogué, que també va presentar diverses demostracions gastronòmiques i tasts.

La primera edició d’Arrels es va tancar amb una bona valoració per part de l’organització i els promotors. Durant els dos dies es van superar els 3.000 visitants, i es van consumir més de 10.000 tasts. El Conseller  d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports considera que una fira així “ja tocava” a Menorca i que ha de tenir continuïtat, intentant millorar-la en cada nova edició.

Per la seua part, els 30 productors presents han mostrat una gran satisfacció tant per la promoció que han fet del seu producte com pel volum de vendes, arribant a exhaurir les existències abans d’acabar la fira. Així mateix valoren molt positivament el contacte que han establert amb possibles nous clients, tant particulars com restauradors i cuiners, que han escollit a les parades dels productors bona part dels productes que han emprat a l’Aula de Cuina.

Finalment, tant expositors com visitants han fet menció especial de l’acurada organització de l’esdeveniment i de la professionalitat i la bona feina de l’empresa contractada per a la ocasió, Pep Palau von Arend & Associats.

A la web de Fira Arrels, hi pots veure tota la informació: Fira Arrels 2017

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21