Categorías
Actualitat Noticies

Jornades de cuina menorquina a Mallorca

Les jornades de cuina menorquina a Mallorca organitzades per l’associació Fra Roger i la Casa de Menorca a Mallorca els dies 10, 11 i 12 de febrer han estat un èxit. Segons les dades facilitades pels propis restaurants i establiments participants, durant les jornades s’han servit més de 1.000 plats, menús o elaboracions de la cuina menorquina a Mallorca, amb una excel·lent acollida, tant per part dels restaurants com dels clients.

Una representació de Fra Roger, integrada per José Bosch, Antoni Aguiló, Adolf Sintes i Antoni Juaneda, es van desplaçar a Mallorca per a estar presents a les jornades, i participar en diversos actes de la Setmana Menorquina organitzada per la Casa de Menorca a Mallorca.

Jornades roda de premsa

El dimecres dia 8 Antoni Juaneda, secretari de Fra Roger, va presentar les jornades davant un grup de socis a la seu de la Casa de Menorca a Mallorca, i l’endemà dijous dia 9, ho va fer als mitjans de comunicació convocats per Chefs(in) a MOS Espai Gastronòmic de Palma, acompanyat del president de la Casa de Menorca, Joan Coll; el director comercial de Sa Cooperativa del Camp de Menorca, Tolo Mercadal; Maria Solivellas, cuinera de Ca Na Toneta; Tomeu Arbona, cuiner i reboster del Fornet de la Soca; i Andreu Genestar, cocteler de The Art Bar al Convent de la Missió.

El dissabte dia 11 es va celebrar el concurs de cuina menorquina de la Casa de Menorca. El jurat estava format per Lidia Corral, del diari Ultima Hora; Lola Olmo, de Brisas, també d’Ultima Hora; Iñigo Morales de Rada, de El Mundo Baleares; i José Bosch, president de l’Associació de Restauració de Menorca de CAEB i representant de Fra Roger. Després de tastar els 12 plats, dolços i salats, presentats a concurs, el jurat va declarar guanyadora del plat salat a na Dolores Ortas, que havia fet llengua amb salsa d’ametlla; i del plat dolç a Déborah Montserrat, per les seues formatjades de brossat, petites i saboroses. Mentre el jurat deliberava, Antoni Juaneda, va presentar els dos darrers llibres publicats per Bep Al·lès (que no va poder viatjar degut a un inoportú grip): “El meu primer llibre de cuina menorquina. Per a pintar i cuinar” i “Sa cuina des poble de Menorca. 120 receptes essencials”

Jornades concurs cuina

Diumenge dia 12, i com cloenda de la Setmana Menorquina i de les Jornades, la Casa de Menorca a Mallorca va celebrar el seu dinar anual de socis al restaurant Taronja Negre Mar, al Club de Mar de Palma, regentat per Tomeu Caldentey, i amb Andrés Benítez com a cap de cuina. Hi van assistir un centenar de persones que van poder gaudir d’un excel·lent dinar: Creps de tonyina amb encurtits, Croquetes variades i Fingers de pollastre amb salsa agredolça, com aperitius; Parmentier de calamar amb la seua guarnició; Bè de Menorca (de Sa Cooperativa del Camp) amb cremós de formatge de Mahón – Menorca; i Xocolati amb crema d’arròs amb llet de postre; al mig de la taula, Pa d’oli, i maonesa Taronja Negre. Tot això amb vins de Binifadet, i Licors Biniarbolla.

Jornades grup Casa Menorca

Des de el divendres dia 10 (inclús uns dies abans), els 11 restaurants, el forn i el còctel-bar que hi participaven, havien oferit les seues elaboracions “menorquines”, que van ser aquestes, i que van tenir una excel·lent acollida per part dels clients:

Taronja Negre Mar, el restaurant de Tomeu Caldentey esmentat anteriorment, va oferir, durant el divendres i el dissabte, el mateix menú que el diumenge dia 12 van menjar els socis de la Casa de Menorca.

Aromata (Palma). Andreu Genestra va preparar diversos suggeriments a la seua carta: com entrant, “Raoles de pop amb maonesa i vinagreta d’anous”; de la mar, “Caldereta de pagre i oliaigua amb col”; de la montanya, “Panadera de bè amb fessols i carxofes”; i de dolç, “Oranes amb mel i gelat de pomada”.

Santi Taura, al seu espai Dins, a Lloseta, va fer el seu Menú dedicat íntegrament al receptari Art de la Cuina de Fra Roger: després d’uns aperitius i pa fet a casa, venia “Un plat de pollastre al ús del moro” (recepta 65 de Art de la Cuina de Fra Roger), “Una sopa de ous” (recepta 93), “Un suquet de peix al caliu” (118), “Una juevertada de peix” (119), “Un porcell farcit” (55), i “Una greixera de carabassa” (recepta 156); abans d’uns petits dolços, es van servir una combinació amb 2 formatges de Mallorca i 2 de Menorca.

Marc Fosh Restaurant, ubicat a l’Hotel Convent de La Missió (Palma), va incloure 3 “plats menorquins” al seu Menú de cap de setmana: Carn i xulla, tomàtiga dolça, caviar d’oli i olives negres; Suquet de serrà imperial, amb carquinyols, musclos i patates; i Festuc, maduixa, gin Xoriguer, iogurt.

Ca Na Toneta. Na Maria Solivellas, al seu restaurant de Caimari, va fer del seu menú degustació un homenatge al producte de Menorca, amb Caldera de serrans; Coca de llagosta amb ceba; Arròs de la terra vegetal amb botifarró blanc; Ratjada amb mantequilla de camamilla; Perduis amb col i compota de Pometes del Bon Jesus; Greixera de moniato amb gelat de taronja i cruixent de orellanes; i Mini Pastisets

Caballito de Mar (Palma), va incloure aquests plats a la seua carta: Alberginies farcides de marisc, gratinades amb formatge de Menorca; Caldera de llagosta; Llagosta fregida amb ous i patates; i Pop amb ceba

Maria Salinas, al seu restaurant de Mancor de la Vall, va fer un menú que també era un homenatge a Art de la Cuina. Hi havia Sopa de peix de roca; Gambes en panadera (recepta 144 de Art de la Cuina de Fra Roger); Ànec amb peres (recepta 63); i Crema de vermells d’ou amb formatge de Menorca (107)

Can March (Manacor). El xef Miquel Gelabert va preparar el seu menú de cap de setmana amb un “plat menorquí” a cada categoria: Ensalada de rajada a la menorquina (entrant); Llom de vedella de Menorca amb crema de formatge DO Mahón – Menorca, tomàtiga seca, bolets i anous (principal); i Menjar blanc amb textures (postre)

DaiCa, de Cati Pieras, a Llubí, va posar a la seua carta una “Vadella menorquina rostida amb calçots y nyàmeres”, i una “Selecció de formatges menorquins amb cabell d’àngel fet a casa”

Celler Can Amer (Inca). En Tomeu Torrens va fer un Menú Degustació amb alguns plats de Art de la Cuina: Oliaigua; Greixera de manetes de porc; Llomets de lluç ab burrida; Ànec amb peres (recepta 63 de Fra Roger); i Puding de boniato amb gelat d’albercoc

Jornades visita Fornet Soca

Fornet de la Soca (Palma). Tomeu Arbona va posar al seu aparador “Robiolets frits plens de brossat” i “Pastissets de Santa Clara de Ciutadella” durant tota la setmana. La “Senalla dels divendres” duia Coca amb pinxes; i “Un plat de pilotes de peix” (recepta 111 de Art de la Cuina de Fra Roger). I el llonguet especial de dimecres el va omplir amb “Una truita de ous ab formatge fresc” (recepta 100 de Fra Roger)

The Art Bar, a l’Hotel Convent de La Missió (Palma), el cocteler ciutadellenc Andreu Genestar, va preparar un còctel especial per a la ocasió, el “Gregal”, que duia gin, cogombre, herbasana, sour de suc de llimona i mel de Menorca, puré de poma verda, bitter de taronja, i top refresc de gingebre

Cuit, el restaurant que Miquel Calent té a l’Hotel Nakar de Palma, va obsequiar amb un pastisset menorquí d’ametlla a tots els clients que hi van passar, durant els tres dies de les jornades.

Alguns dels comentaris dels restaurants participants quan se lis va demanar que fessin la seua valoració de les jornades:

“Los comentarios de la gente fueron excelentes, super satisfechos, y con muchas ganas de introducirse en la gastronomia de vuestra isla. El resumen fue un completo y rotundo exito. Muchas gracias por darme la oportunidad de formar parte de estas jornadas y espero que en un futuro haya mas!” (Maria Salinas, de Restaurante María Salinas, de Mancor de la Vall)

“Varem vendre sobre unes 40 senalletes amb el menu complet; rubiolets, moltissims, han estat una novetat  que obre el gust de la Pasqua; i el llonguet de truita de dissabte, un èxit. Agrair-vos de nou tot el que feis per la gastronomia i el que ens valorau per el nostre treball. També ha estat molt guapo veure es vostre entusiasme i s’interes dels menorquins residents que s’han acostat al Fornet de la Soca, molts d’ells per primera vegada” (Tomeu Arbona, Fornet de la Soca, Palma)

“Tot va anar molt bé i el Menu Menorca va funcionar bé complert i per seperat. Sa veritat es que va quedar molta gent sense poder venir al restaurant per tenir totes ses places cubertes, sobretot dissabte i diumenge; en definitiva, una experiencia molt positiva” (Miquel Gelabert, Restaurant Can March, Manacor)

“Esteim molt contents amb els resultats i també amb la percepció dels clients. La vedella menorquina va rebre molts d’elogis. Vam vendre 157 plats de vedella menorquina” (Cati Pieras, Restaurant DaiCa, Llubí)

“Va esser un èxit! El menú va agradar molt. Realment varem fer una bona difusió de la cultura gastronòmica menorquina i del seu producte durant tot el cap de setmana . Ens va sorprendre la qualitat dels vins menorquins, molts d’ells no els coneixíem i va ser una grata sorpresa, a part que els varem vendre tots i molt bé; tothom els va provar i varen agradar molt. Varem vendre uns 135 menus” (Maria Solivellas, Ca Na Toneta, Caimari)

“Tot un èxit, i un plaer poder participar en aquestes jornades. Vam fer un plat inspirat en Fra Roger i en l’homenatge que veu fer fa un parell de mesos al vostre president Josep Borrás. I un honor poder acollir el dinar anual de socis de la Casa de Menorca a Mallorca al nostre restaurant” (Tomeu Caldentey, Taronja Negre Mar, Palma)

A les jornades hi van col·laborar Sa Cooperativa del Camp de Menorca, que va facilitar el producte de Menorca als restaurants que ho van voler; Bodega Binifadet que va aportar els seus vins a bon preu com a vins recomanats de les jornades; i la Fundació Baleària, Licors Biniarbolla, Hotel Amic Horizonte, l’Associació de Periodistes i Escriptors de les Balears, Chefs(in) i les associacions de restauració de Menorca. L’associació Fra Roger i la Casa de Menorca a Mallorca volen expresar el seu agraïment a totes les persones, empreses i entitats col·laboradores.

Adolf Sintes va fer una crònica del viatge, i la va publicar el Diari Menorca el dia 15.02.2017, aquí la pots llegir i descarregar: Gastronomia i producte de Menorca a Mallorca

IB3 Televisió va incloure la informació de les Jornades al seu programa Ara mateix; mira el video:

Aquí tens la relació de restaurants que hi van participar, amb les dades de contacte:

Jornades cuina menorquina a Mallorca cartell

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21