Categorías
Actualitat Noticies

Viu Menorca Biosfera, cuina i Reserva de Biosfera

El 7 d’octubre de 1993, Menorca va ser declarada Reserva de Biosfera per la UNESCO. Aquest reconeixement va ser atorgat no només per la bona conservació del medi ambient, la biodiversitat i el paisatge, sinó per haver sabut conjugar la conservació amb el desenvolupament econòmic i cultural de la població.

Per poder gaudir de prop de la riquesa natural i cultural de la nostra illa i conèixer millor què vol dir “ser reserva de biosfera”, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera ha preparat tot un seguit d’excursions i activitats divulgatives arreu de l’illa que van dirigides a un públic menorquí ampli i divers. A més de donar a conèixer el patrimoni cultural i natural del nostre entorn, les sortides permeten conèixer millor el funcionament d’una reserva de biosfera i, sobretot, els projectes i les experiències de sostenibilitat que fan de l’illa de Menorca una reserva singular i exemplar.

Les activitats inclouen des d’excursions guiades fins a tallers gastronòmics, passant per visites a indrets singulars. Totes les activitats són gratuïtes, però t’has d’inscriure prèviament a través de la web Viu la Reserva de Biosfera o el telèfon de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera (971356251). Fra Roger participa a les activitats denominades Saborosa Diversitat.

SA LLOTJA (port de Maó), amb gust de mar

El diumenge 14 de gener de 2018, un grup de prop de 100 persones van fer una visita guiada a tres «barques de bou» per a conèixer la pesca d’arrossegament, els tipus de peix que es pesca, les vedes i els efectes sobre el fons marí de determinades pràctiques. Tot seguit el grup es va desplaçar a Sa Llotja, on el cuiner David Coca, dels restaurants Sa Llagosta i Ses Salines de Fornells, va fer dues receptes amb peix i marisc humil, una cuina d’aprofitament: Arròs melós d’aluja i pop (amb el «fumet» que fa la Peixateria Sa Llotja), i Pilotes de peix (amb maonesa de carbó i un toc de fel-i-vinagre), un plat que, segons va explicar Antoni Juaneda, Secretari de Fra Roger, apareix a dos llibres de cuina cabdals en la història gastronòmica de Menorca, Art de la Cuina de Fra Roger i De Recibaria de Pere Ballester. Hi va estar present Manolo Barahona i l’equip del programa d’IB3 Televisió Gent de la mar, i vam comptar amb la col·laboració de la Tresorera de Fra roger, Sión Bosch.

TURMADÉN DES CAPITÀ (Alaior), un tast turístic

El diumenge 12 de març de 2017, un grup de 60 persones van visitar Turmaden des Capità, a la carretera d’Alaior a Es Migjorn Gran, un ecoagroturisme únic a Menorca, gestionat per en Rafel i la seua parella, amb sistema de qualitat ecològic europeu ECEAT, guiat per criteris de sostenibilitat que mesuren el nivell de compromís medioambiental, cultural i econòmic. La visita va concloure amb un taller gastronòmic, a càrrec de Tomás Cano, xef executiu de l’hotel Royal Son Bou. Primer, Antoni Juaneda, secretari de Fra Roger, ha explicat què fa l’associació, quins son els seus objectius i activitats, i ha comentat àmpliament el llibre Art de la Cuina, de Fra Roger. Tot seguit, Tomás Cano ha contat als assistents com ha fet unes pilotes de carn de porc i sobrassada, amb dues salses maoneses, una de sobrassada i l’altra de mel, tot amb producte de la pròpia finca. A tothom li ha encantat la pilota, que han pogut tastar amb el vi 600 metres, de Sa Forana.

Viu Menorca Biosfera Turmaden

ALGENDARET NOU (Maó)

El diumenge 17 d’abril, Tere Montesinos, xef del restaurant Passió Mediterrània, del port de Maó, va fer, i va explicar com es feia, un milfulls de formatge de Maó – Menorca, sobrassada i verduretes de temporada. Va ser després de l’excursió que un grup de ciutadans havia fet per la finca d’Algendaret Nou, guiats per en Nofre Gonyalons i na Maria, que practiquen l’agricultura ecològica amb gran convenciment; vaques vermelles de raça menorquina, embutits i formatge exquisits, productes de l’horta, planters de noves varietats autòctones… son fruit d’aquesta feina. Aquí tens la recepta: Viu la Reserva Algendaret recepta

Rosa Rotger, vicepresidenta de Fra Roger, present entre els assistens a la demostració gastronòmica, va explicar l’orígen de l’associació, fent referència a la figura de Francesc Roger, el frare franciscà que durant la meitat del segle XVIII va deixar un manuscrit amb 209 receptes que 250 anys després es va convertir en Art de la Cuina.

Viu la Reserva Algendaret demo

ES TUDONS (Ciutadella)

El diumenge 14 de març, Felip Llufriu, xef del restaurant Mon de Ciutadella, ha fet, i ha explicat com el feia, un steak tartar de vadella ecològica de Menorca amb brossat de mostassa. Mentrestant, Antoni Juaneda, secretari de Fra Roger, ha explicat què és Fra Roger i les activitats que duu a terme, i ha fet un repàs al curriculum de Felip. Els prop de 70 assistents han gaudit del tast, amb un vi, Fusió, de Bodegas Menorquinas de Crispín Mariano, i han acabat amb pastissets fets per la mare d’en Bep, el pagès des Tudons.

Per la seua part, na Sandra Butikofer, filla de la propietària de la finca i presidenta d’APAEM, va xerrar sobre agricultura ecològica, bones pràctiques agrícoles i la importància que té el consum de producte local pel manteniment d’aquestes finques productives. Van tenir ocasió de veure formatjar en directe, gràcies al pagès de la finca, Bep Llufriu. Finalment els participants van baixar fins a les pastures per veure d’aprop els ramats de vaca menorquina de la finca. La finca produeix carn de vadella vermella de Menorca i formatge ecològic, que també l’han pogut tastar els afortunats que havien aconseguit plaça per a aquesta activitat.

viu la reserva Tudons trio

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21