manual windows 8.1 update download free directx 10 windows vista quickbooks pro 2022 canada download windows 10 keyboard not working in start menu free msvcr120.dll download windows 10 64 bit free
Categorías
Actualitat Articles

Les Salines Noves, a la Reserva de la Concepció, per Antoni Olives

 

Per rallar sobre la sal a Menorca, ens hem de remuntar al 1853 quan els Alexians, una família grega, varen construir algunes salines entre elles les Salines Noves. Salines que varen deixar de funcionar l´any 1985. Unes salines com tantes d´altres que, en no emprar-les i amb el pas del temps, es van anar deteriorant. Ho podem comprovar amb les d’Addaya o Mongofra, Punta Prima, Salines Velles de Fornells, o Santandria…

Cal dir que la sal ha estat i és un element molt important, de manera molt especial antany a ca nostra, quan encara no hi havia geleres. S´emprava per salaons de carn o peix; quan feien porquejades salaven la xulla, ossos o costelles de porc. Però, sobretot, hi ha que dir que la sal no pot faltar mai les cuines per fer més saborós el menjars cuinats. També lògicament per els enciams o ensalades.

Igualment s´emprava per adobar les pells, -els cuiros dels animals-, a Menorca sobre tot les pells de be, que s´empraven per confeccionar coixins per les colles de bísties de llaurar, empenes d´avarques o manigots de segar, que empraven els pagesos.

Quan ja no hi quedaven salines en actiu a Menorca en el any 2012, la propietària de la Reserva Concepció Isabel Mayor, ajudada d´un grup de voluntaris, decideix posar en marxa el projecte de recuperació de les Salines Noves. Un projecte que avui ja és una realitat i a més amb un ampla visió de futur.

Amb n´Isabel i en David, que controla tot el procés de la sal, vaig poder fer tot el recorregut dels estanys, mentre m´explicaven quin és el procés d´elaboració natural de la sal. Primer de tot deixen entrar l´aigua de la mar, “estanys en fred”, desprès passa als “estanys escalfadors” i finalment als “estanys cristal·litzadors” d´on ja recullen la sal. L´aigua de la mar quan entra als primers estanys esta a 3º Baumé (ºBé) i cristal·litza a 25º Baumé (ºBé) que és quan la sal esta feta. Els graus Baumé és el sistema de medició que empren i ens indiquen, quina és la densitat de la sal.

Tots els estanys tenen el fons d´argila, als estanys cristal·litzadors hi deixen entrar poca aigua, el que fa que cristal·litzi més ràpidament. La sal cristal·litza a la superfície, desprès baixa al fons i així successivament acumulant capes. Per a la flor de sal agafen de les capes superiors que son més blanques, més pura la sal i la posen a un assecador durant uns dies, perquè perdi tota la humitat, per procedir desprès a envasar-la.

Hi ha que dir que a la sal comuna de tota la vida la molen mes gruixuda o més fina segons la utilitat que se li vol donar. La flor de sal s´envasa tal qual amb els seus cristalls naturals. També envasen sal ja mesclada amb pebre, romaní, pebre roig, y aquest any trauran la mescla amb anet, comí, tomàquet sec, gingebre, fins i tot coriandre ..

N´Isabel Mayor diu que el projecte de fer sal va més enllà, apuntant cap a una oferta de turisme sostenible, oferint excursions a cavall, i adequant les cases per a poder ser un lloc d´aturada de pernoctació, per excursionistes del Camí de Cavalls. Una oferta per poder gaudir de la natura menorquina en el seu estat més pur.

Ses Salines es poden visitar cada día de 10 a 12 i de 7 a 9, al fosquet per gaudir de la posta de sol, cal reservar trucant al 617112861 o escrivint a info@concepsal.com

 

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.