Categorías
Actualitat Esdeveniments Noticies

«Com crear un Destí Turístic Gastronòmic» i «La Promoción Exterior de la Gastronomía i el Producto de Menorca» a debat.

Conferencia/col·loqui «Com crear un Destí Turístic Gastronòmic» i debat «La promoció exterior de la Gastronomía i el Producte de Menorca»

 

Des de Fra Roger, els passats dies 9 i 10 de novembre,  s´organitzaren unes JORNADES DE DEBAT envers “Com crear un Destí Turístic Gastronòmic» i   «La promoció exterior de la Gastronomia i el Producte de Menorca«.

La primera d´elles, tingué lloc el Divendres 9 de novembre a l’ Institut Menorquí d’Estudis a Maó, amb la CONFERÈNCIA / COL·LOQUI «Com crear un Destí Turístic Gastronòmic», a càrrec de José Mª de Juan Alonso, expert en aquesta vessant del turisme.

5E0BBF76-EC06-4D9F-A7FA-DDEC56279A9D
Conferència-Col·loqui «Com crear un destí turístic gastronòmic» IME. Novembre 2018.

En el transcurs de la mateixa, Jose María de Juan, recolzat per la seva experiència amb varis projectes, un dels principals,  «Els paisatges de la Serra de Madrid es seuen a la taula«, exposà el valor de la gastronomia com a motivador del turisme experiencial,  sent vital per posar aquests tipus de projectes en marxa, perfilar abans el turista gastronòmic, per preparar l´ oferta i alinear el producte amb el mercat. Es necessari acompanyar el producte gastronòmic de valors universals i d´elements intangibles per convertir-ho en una experiència integral i emotiva en el territori.

Com a segon capítol de les Jornades, que divendres havien tingut un «aperitiu» amb la conferència comentada abans, el Dissabte dia 10 pel matí, a la finca Ses Cuarterades a Alaior, es va celebrar un DEBAT sobre «La Promoció exterior de la Gastronomia i el Producte de Menorca», en el què van participar alguns ponents de fora de l’illa, com José Mª de Juan expert en desenvolupament de destinacions, Miquel Àngel Civera, assessor i partícip del projecte Dénia Ciutat creativa de la gastronomia, Àngela Aguilar, experta en gastro botànica, Koldo Royo, president de l’Associació de Cuiners assentats a les Illes Balears – ASCAIB, i Tomàs Cano, delegat d´aquesta associació a Menorca, Miquel Àngel Payeras, soci director de Chefs(in), i representants del sector de la gastronomia de Menorca (productors, restauradors, administració, experts en comunicació …)

BCD8A5CE-9EB3-49E3-8405-2149B2099653
DEBAT «La Promoció exterior de la Gastronomia i el Producte de Menorca». Ses Cuarterades. Novembre 2018.

Desprès del cafè de benvinguda i de la presentació de la jornada a càrrec d’Antoni Aguiló, secretari de Fra Roger, varen començar les comunicacions i intervencions a càrrec dels assistents.

Antoni Juaneda, coordinador del esdeveniment, i José Mª de Juan, van emmarcar el debat plantejant els eixos del mateix (Intel·ligència de Mercat, Estructuració de Producte, i Màrqueting i Comunicació) i van llançar una sèrie de reflexions, propostes i idees sobre les quals debatre.

A continuació van donar entrada a les comunicacions presentades per alguns dels assistents:

·       La Gastronomia com a recurs turístic al llarg de la història recent de la promoció turística de Menorca, a càrrec d’Alfons Méndez.

·       El projecte Farmers & Co de Sa Cooperativa del Camp de Menorca, a càrrec d’Antonia Bosch, gerent d’aquesta entitat.

·       Chefs(in), una marca de qualitat per a la cuina de les illes Balears, a càrrec de Miquel Àngel Payeras, soci fundador.

·       ASCAIB, una associació per integrar i formar a tots/es el cuiners/es i pastisseria de les Illes Balears, a càrrec del cuiner i comunicador Koldo Royo, president de l’associació,

·       L’estil de vida menorquí, propostes i reflexions en torn a posar èmfasi en que Menorca ha de transmetre als visitants, quan són aquí o amb les accions de promoció, l’estil de vida d’aquesta terra, un estil reflexiu, tranquil i desestressant a càrrec de Jimmy Pons, expert en innovació turística.

·       Línies de millora en la restauració de Menorca, a càrrec de Borja Beneyto «Matoses», prestigiós crític gastronòmic.

·       Accions del Consell Insular de Menorca en matèria de promoció del turisme gastronòmic, a càrrec d’Isaac Olives, director insular de Turisme, del Consell Insular,

·       Dénia i la Marina Alta, un model gastronòmic, a càrrec de Miquel Àngel Civera, assessor de l’Oficina d’Innovació de Dénia ciutat creativa de la gastronomia, i membre de l’equip redactor del projecte.

Durant i posteriorment a les comunicacions, produïren diverses intervencions per part dels assistents, que podríem resumir principalment amb els següents punts, i que haurien de servir com a tret de sortida per impulsar el motiu d’aquesta jornada: La Promoció Exterior de la Gastronomia i el Producte de Menorca.
·       Presència de Menorca a fires gastronòmiques nacionals i internacionals i esdeveniments gastronòmics fora de l’illa, una línia d’actuació que pot ser efectiva i que s’ha de potenciar.

·       Presència diferencial i d’impacte de la gastronomia de Menorca a les fires turístiques nacionals i internacionals, a les quals acudeix el sector, bàsicament de la mà de l’Administració Turística.

·       L’illa de Mallorca, com a mercat potencial important (de residents i visitants), en tenir-lo a menys de mitja hora i amb un preu del desplaçament molt econòmic. Hem de plantejar-nos accions de promoció en aquesta illa Pot suposar una important afluència de turisme experiencial (inclosa la gastronomia) de cap de setmana en temporada baixa

·       Esdeveniments gastronòmics a Menorca, amb vocació nacional i internacional. Mantenir i potenciar els esdeveniments gastronòmics que duen a terme les associacions de restauració, i consolidar la Fira Arrels, donant-li una dimensió més nacional i internacional. D’altra banda, pot resultar molt interessant crear nous esdeveniments que converteixin a Menorca en un referent en algunes matèries relacionades amb la gastronomia, i la posin al mapa.

·       La promoció interior (els visitants) Potenciar la gastronomia i el producte de Menorca a les cartes dels restaurants i hotels, establir millores en la formació i qualificació del personal; millorar la informació, off-line i on-line.

·       La promoció interior (els residents) Cal continuar fent accions i comunicació interna, perquè els menorquins tinguem el coneixement sobre el nostre producte i la nostra cuina, i el convenciment que són de qualitat, perquè un dels millors prescriptors dels nostres valors turístics hem de ser els propis menorquins.

·       Centre de Cultura Gastronòmica a Menorca. Crear un centre a Menorca que aculli exposició, activitats, formació, etc, però que irradiï la seva activitat a tot el territori. Definició d’ubicació, continguts, promotors, gestors.

·       Diferenciar-se d’altres destinacions gastronòmiques. Tenim recursos i motius per a això. Menorca té unes particularitats que la fan especial i diferent, tenim «discurs» però hem estructurar i comunicar-ho.

·       La gastronomia no és el motiu principal per viatjar a Menorca, però sí millora l’experiència. Hem de vincular la gastronomia a altres atributs de Menorca (natura, cultura i tradició, salut, slow food)

·       Cal buscar i identificar el client foodie o gastronómada, segmentar, per edat, interessos, origen, hàbits, poder adquisitiu, etc.

Per finalitzar, Antonio Juaneda comentar als assistents que en els propers dies s’analitzaria tot el tractat en la jornada i s’elaboraria un esborrany de document de conclusions i / o recomanacions que es remetria als assistents perquè, després de fer les seves aportacions i donar la seva conformitat, fer-lot públic i remès a entitats, empreses, institucions, etc, que conformen el sector turístic i gastronòmic, i a altres que es considerin importants per desenvolupar les accions i activitats.

46477042_1906062842805391_4578778253883342848_o
DEBAT «La Promoció exterior de la Gastronomia i el Producte de Menorca». Àpat. Ses Cuarterades. Novembre 2018.

La jornada va acabar amb un dinar entre la majoria dels assistents al debat, a la mateixa finca Ses Cuarterades, que va ser servida per l’equip del restaurant S’Engolidor, amb aquest menú: Aperitius (Xarrup de Oliaigua, Montaditos de formatge i d’embotits, Coca de trempó), Entrecot de vedella de Menorca a la brasa, i Tortada.

Des de Fra Roger es va voler agrair l’ interès, participació i aportacions dels assistents, i la col·laboració de Bini Hotels, en la persona de Pere Sales i el seu equip, i a l’ Institut Menorquí d’Estudis.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21