Categorías
Actualitat Articles

El calendari gastronòmic de Menorca, mes a mes (Bep Al·lès)

L’escriptor i gastrònom, Bep Al·lès, publica a la seua secció «Què es cou a Menorca» del Setmanari El Iris, el calendari gastronòmic de Menorca mes a mes, la cuina de cada època de l’any, els plats vinculats a la temporada, a les tradicions i celebracions de cada moment. Un interessant passeig per la nostra cuina, arrelada i tradicional.

DESEMBRE. Era considerat el mes més fred de l’any i el seu nom ve que era el desè mes del calendari romà. També és el mes en què la terra dorm i no despertarà fins al febrer; per tant, les feines per a la pagesia no eren gaire feixugues. “Si plou per Santa Bibiana, plourà 40 dies i una setmana” diu el refranyer, així que si avui, 2 de desembre, plou, podem preparar els paraigües uns quants de dies. Un altre costum, ja gairebé perdut, era que el dia de Santa Llúcia, el 13 de desembre, se sembrava el tabac de pota, a més de ser el dia en què a la pagesia de temps d’emprimer iniciava el seu parenòstic particular per a l’any que havia d’entrar amb els ‘comptes de Salomó’: hi ha la creença que els 12 dies que van des del 13 de desembre fins al 25, dia de Nadal, representen els mesos de l’any, i el temps atmosfèric que faci cadascun d’aquests dies serà el que predominarà al llarg del mes corresponent. Això vol dir que el temps que faci el 14 serà el del gener; el 15, el del febrer, i així fins al dia de Nadal, que serà el del mes de desembre de l’any vinent. Pots llegir l’article sencer aquí: Calendari gastronòmic desembre que inclou una recetpa de «Molls amb esclatassangs»

NOVEMBRE. El mes de novembre ve marcat per la celebració de Tots Sants i la seva gastronomia, però és també el mes de sembrar lletugues, espinacs, fesolets i faves, a més de ciurons, guixons, llenties i mongetes. Farem la collita de les patates tardanes i de les primeres patates noves. També és mes de collir naps, cols, pastanagues, remolatxes, raves, bleda-raves i julivert, així com els darrers caquis. I s’inicia, així mateix, la temporada dels cítrics amb les taronges i les mandarines primerenques. Pots llegir l’article sencer, aquí: Calendari gastronomic novembre Inclou la recepta de «Bunyos de tots Sants», de Bep Al·lès, de qui també és aquesta foto.

JULIOL. Antigament, els pagesos saludaven l’entrada d’aquest mes amb les següents paraules: “Pes juliol, les garbes a l’era i els bous al sol”. Açò volia dir que com que era temps de batre i de molta calor, cosa molt normal, la lluna no tenia influència damunt les feines del camp. És el temps de la recollida del gra i la cosa que més comptava era el sol i la calor, pel que en el ritme diari convé no treballar la terra durant les hores de sol més fort, entre les 12 i les 15 hores solars. Foto del blog «Es cuinons de s’àvia Juanita». Llegeix l’article sencer, que inclou una recepta de «Conill amb pebres», del mateix Bep Al·lès, aquí: Calendari gastronomic Menorca JULIOL

JUNY. El mes de juny és el mes d’albercocs, de cireres, de peres de la nau, anomenades també de sant Joan o de sant Pere. És també el mes en que les vaques s’assequen, això vol dir que no duen tanta llet, i per tant davalla la producció de formatge, i és quan es comencen a encetar les fogasses que s’han guardat per a la provisió de formatge vell o curat, com també és el moment d’encetar les sobrassades velles, aquelles més grans que hem reservat, principalment, per a les festes de sant Joan, que és al voltant d’on girarà la gastronomia d’aquest mes, en que la figuera ens brindarà les seves figues flors i les abelles les seves bresques de mel, i als voltants de la mar, aprofitarem els dies propers a la festa del solstici d’estiu per anar a recollir camamil·la i també l’hipèric o herba de sant Joan. Foto del blog Sa Cuina de na Roser. Llegeix l’article sencer, aquí: Calendari Gastronomic Menorca JUNY

ABRIL. A la pagesia preparen els camps per a sermbrar-hi els productes de l’estivada, especialment síndries i melons d’olor, que sembrarem en lluna creixent a partir del dia 3, però a redossa, com també sembrarem, però a final de mes, les tomatigueres, fesols, espinacs, mongetes tendres, ciurons, porros, cols, lletugues… Pel que fa al calendari gastronòmic, el mes d’abril hi trobarem les següents cel·lebracions: Diumenge de Rams (…), Setmana Santa (…), Pasqua (…) i Sant Marc el 25 d’abril, quan és constum menjar caragols… Però una de les tradicions més arrelades a la Pasqua, son les formatjades. Llegeix l’article sencer, aquí: Calendari Gastronomic Menorca ABRIL

formatjades 4

MARÇ. A la pagesia és el mes de sembrar els ciurons a camp obert, espinacs, bledes, cobrómbols, albergínies i les darreres tomàtigues de ramallet, alls i cebes . És el moment també de fer els darrers planters de l’estivada, i eixarcolar els sementers de blat de xeixa. Aquí tens el calendari gastronòmic del mes de març: Calendari Gastronomic Menorca MARS i aquí un article de Bep Al·les al ARA Balears sobre «La cultura del conill gastronòmic», que inclou una recepta de «Canons amb conill»

Canons amb conill

FEBRER. El mes de febrer és el mes d’acabar les porquejades, i amb elles també la cuina dels Darrers dies, o dels carnavals, i també iniciam el període de depuració o de la cuina de la Quaresma (…). Aquí tens el calendari gastronòmic del mes de febrer, amb una recepta de «Greixera de peus de porc»: Calendari Gastronomic Menorca FEBRER

Greixera peus porc

GENER. Aquí teniu la cuina del mes de gener, la cuina de cap d’any, dels Reis, Sant Antoni, les porquejades, i una recepta de «Ronyons a l’antiga»Calendari Gastronomic Menorca GENER

 

CG gener Porquejades

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21