Categorías
Actualitat Noticies

Valoració del VII Foro Menorca Illa del Rei sobre el camp de Menorca, per Antoni Juaneda

Antoni Juaneda, secretari de Fra Roger, va assistir a la VII edició del Foro Menorca Illa del Rei, que va tractar sobre «El camp de Menorca a debat: debilitats, fortaleses, oportunitats i nous models d’explotació» Aquesta és la valoració que en fa:

Tot i que som els menorquins els que coneixem Menorca i hem de decidir i seguir encaminant el nostre futur, sempre és interessant saber com ens veuen des de fora, i escoltar l’opinió de persones, bons professionals en els seus àmbits que, des de la seva estima a la nostra illa, poden veure les nostres debilitats i els nostre potencial, tal com va succeirahir a l’Illa del Rei.

La intervenció de Pau Bosch va ser un bany de realitat, moltes vegades soferta i complicada, mentre que la de Manel Adell va ser la de les propostes, les possibilitats de futur, de la visió estratègica. Jaume Alsina, president de la Cooperativa Guissona, i Koldo Urtasun, promotor del projecte Torralbenc, també van fer una bona aportació, explicant les seues experiències, ambdues valuoses, la del català per l’exemple de cooperativisme d’èxit que suposa, i la del basc per l’efecte demostratiu que pot tenir Torralbenc.

Deixant clar que consider que en el sector agrari s’han fet i s’estan fent coses molt interessants (en matèria de qualitat, cooperativisme, comercialització, etc), com a aportacions principals del foro em qued amb 3 idees pel que fa al paper del camp en la nostra economia, especialment enfocades al sector turístic:

Competitivitat. Hem d’avançar en competitivitat, mitjançant la formació, la professionalització, la diversificació, etc. Les explotacions agràries han de ser empreses, amb estructures modernes, amb pagesos i empresaris al front.
Valor. Hem de millorar la valorització de la nostra oferta provinent del camp, amb bones instal·lacions, productes i serveisde qualitat, etc, tot això acompanyat dels atributs que té Menorca (autenticitat, respecte al medi, cultura slow), per tal de fer un producte diferenciat i atractiu.
Marca. Hem de fer una inversió molt important en configurar la nostra marca, donar-li valor, i donar-la a conèixer, amb els atributs esmentats.

Tot això, en un entorn de cooperació i col·laboració intersectorial, i amb el màxim consens social. L’aliança entre sectors, al seua interrelació, la sinergia, pot ser molt positiva per a la conservació i el desenvolupament del camp de Menorca. A l’Administració li correspon establir el marc normatiu, i afavorir un entorn de màxim consens i col·laboració, de seguretat jurídica, i fer una administració més àgil i eficaç.

Finalment, fer esment al que ens és més propi a Fra Roger, la gastronomia. El camp de Menorca té en la gastronomia, una via per a la valoració del seu producte i per a la diversificació d’activitats. Tant en activitats pròpies (en la venda de productes, o l’explotació de restaurants i allotjaments en el medi rural), com en la seua faceta de proveïdors del sector de la restauració i l’hoteleria, el potencial del camp i del producte local és enorme, sempre vinculat a la qualitat, a la proximitat i als atributs de la marca Menorca.

Diuen, i hi estic d’acord, que el paissatge és un potenciador del sabor d’un plat. El camp és paissatge, i és producte, tradició, cultura … i tot això fa possible que un plat tengui una història al darrera, i per aixó tengui molt més valor.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.