Categorías
Actualitat Estudis

La cuina del convent de Sant Francesc de Ciutadella (Andreu Vidal Mascaró)

Ciutadella desde la mar sXVIII

Durant les XI Jornades d’Història Local i Patrimoni Cultural celebrades a Alaior els dies 6, 7 i 8 de març de 2015, Andreu Vidal Mascaró, autor de l’estudi introductori de Art de la Cuina, va pronunciar la ponència «La cuina del convent de Sant Francesc de Ciutadella», que començava així:

«Tothom sap que, de l’antic conjunt del convent de Sant Francesc de Ciutadella, avui només es pot veure l’església, convertida en parròquia. La resta, o quasi tota la resta, va desaparèixer: l’hort var ser urbanitzat i el convent, derrocat per després fer-hi una construcció nova. Per això era molt difícil trobar una resposta a la pregunta que sempre m’havia fet: on era la cuina de Fra Roger i on era situat el seu hort?

I aquesta pregunta n’arrossegava d’altres: Com i quan va ser la fundació del convent de franciscans de Ciutadella? Quins espais se’ls va concedir? Quin va ser el seu funcionament al llarg dels segles? Què va passar durant el desastre de 1558? Com va ser el procés de Desamortització durant el segle XIX?

Hauria estat fàcil respondre a aquestes preguntes si hi hagués hagut un estudi general del convent de Sant Francesc, però no existia el 1993 ni existeix ara, que jo sàpiga. Per açò he hagut de recórrer a fonts d’informació parcials, recollir testimonis gràfics de gravats i mapes i intentar fer-ne una síntesi.

El primer text de rellevància que em va caure a les mans va ser el ben documentat article de Joana Maria Gomila Casoliva titulat “La desamortización eclesiástica en Menorca” (Revista de Menorca, 1976, pàg. 36-173). Com que reproduïa un plànol de part del convent en què s’esmentava la cuina, vaig creure que la incògnita d’on aquesta era ubicada seria fàcil de resoldre. Però en realitat aquell document no va fer més que plantejar-me noves qüestions: del convent pròpiament dit, allí no apareixien més que les parets i, encara que hi havia una indicació dels punts cardinals, la cosa no em quadrava gens. No vaig tenir és remei que començar a cercar informació del convent des dels seus inicis.

De totes les incògnites que encara planen sobre la història del convent, una de les més sorprenents és la que fa referència a l’espai exacte que ocupava, és a dir, l’espai que el rei Alfons va donar als frares el mateix any de la conquesta (1287). L’1 de març d’aquell any, el rei signava un document en què donava a l’orde dels franciscans un ample espai de conreu que era conegut, segons dit document, amb el nom d’hort del ra’îs. Els assignà, també, un conjunt de cases a banda i banda de l’hort per tal que construïssin una església i un “monestir”. Podem identificar, doncs, l’hort dels franciscans amb bona part de l’hort de l’almoixerif Abû-Uthman Sa’îd ibn al-Hakam al Quraixi i del seu fill Abû Umar Hakam ibn Sa’îd. Però no s’ha de confondre aquest hort amb el conjunt del Palau del ra’îs. Aquest, com tota la resta de l’entramat urbà de la Madîna Manûrqa, constava de diverses edificacions alternant amb espais de verger, d’hort i de jardins.»

Pots llegir tot el treball aquí: La cuina del convent de Sant Francesc de Ciutadella

Ciutadella planol ciutat sXVIII

En relació a aquest estudi, Joan Mascaró va fer un reportatge, publicat el 20 de març de 2015, al Setmanari El Iris titulat «On era la cuina del convent de Sant Francesc de Ciutadella en temps de Fra Roger», i que comença així:

«Quan l’any 1993 va tenir cura de l’edició del llibre ‘Art de la cuina’ del frare franciscà del convent de Sant Francesc de Ciutadella Fra Roger (1704-1764), l’alaiorenc Andreu Vidal Mascaró (1950) es va quedar amb una incògnita que des de llavors el tenia intrigat, més que res com a curiositat cultural en el sentit de poder recuperar quelcom que físicament ja no existeix. Havent fet l’estudi que va fer sobre ‘Art de la cuina’ de Fra Roger, una obra que és ara per ara el referent més antic de la gastronomia de Menorca i que està donant molt de joc als cuiners i interessats en la cuina de la nostra illa, les preguntes que no tenien resposta rallaven de vam on era físicament aquella cuina on Fra Roger i els frares franciscans preparaven els seus cuinons i on estava situat exactament l’hort del convent, d’on sortia bona part del que empraven per cuinar.»

Pots llegir tot el reportatge aquí: Reportatge El Iris Cuina i Hort Sant Francesc en temps Fra Roger

Ciutadella planol Sant Francesc

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.