Categorías
Actualitat Noticies

Valoració del producte de Menorca a través de la gastronomia, projecte Leader

En aquest power point hem resumit les activitats que hem duit a terme desde l’inici del projecte, el 24 de febrer, fins a la presntació de les conclusions i resultats, el 17 de juny:

El projecte de Fra Roger «Valoració del producte de Menorca a través de la gastronomia» ha estat seleccionat pel Programa Leader com a projecte de formació i divulgació, amb un ajut econòmic important. El desenvoluparem en coordinació amb el projecte «Agroxerxa», presentat per l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM). Aquestes son les activitats que tenim previst dur a terme:

PRESENTACIÓ DELS PROJECTES «VALORACIÓ DEL PRODUCTE DE MENORCA A TRAVÉS DE LA GASTRONOMIA», DE FRA ROGER, I «AGROXERXA», DE L’OBSAM, I XERRADA COL·LOQUI DE MARIA SOLIVELLAS

El dimecres 24 de febrer es van presentar, al Centre de Convencions des Mercadal, els projectes «Agroxerxa«, per part de David Carreras, de l’OBSAM, i «Valoració del producte de Menorca a través de la gastronomia«, per part d’Antoni Juaneda, secretari de Fra Roger. Després, Maria Solivellas va explicar el cas de Ca Na Toneta, el seu restaurant de Caimari (Mallorca), que aposta pel producte local i de temporada, oferint una cuina de proximitat de gran qualitat. Hi van assistir representants de diverses entitats relacionades amb la gastronomia i el producte de Menorca.

Leader presentacio projectes

TALLER «CUINA DE PROXIMITAT, ESCOLA I FAMILIA»

El dissabte dia 28 de març, al col·legi Margalida Florit de Ciutadella, Fra Roger organitza una jornada de «Cuina de proximitat, escola i família», amb aquest programa:

10h30: Taller de cuina en família, amb Silvia Anglada i Toni Tarrago de Es Tast De Na Silvia
11h30: Jocs agroalimentaris, a càrrec de Cáritas MenorcaGOB Menorca
12h00: Xerrada sobre «Consum responsable en el dia a dia familiar», a càrrec d’Ernest Fortuny

Si t’hi vols apuntar, fes-mos-ho saber per missatge de Facebook, o al correu fraroger@gastronomiamenorquina.com

Aquesta activitat forma part del projecte «Valoració del producte de Menorca a través de la gastronomia», que compta amb ajut del Programa Leader. Colabora en l’organització Sa Xaranga, empresa dedicada a serveis educatius i de lleure

Cuina proximitat, escola i familia

TAULA RODONA SOBRE «VARIETATS LOCALS DE FRUITA I VERDURA DE MENORCA»

Dimecres dia 8 d’abril a les 19h a l’Ateneu de Maó, l’associació Fra Roger organitza una taula rodona sobre les varietats locals de fruita i verdura a Menorca.

La taula rodona serà moderada per Pep Pelfort, investigador i escriptor gastronòmic, membre de Fra Roger i gerent del Centre d’Estudis Gastronòmics de Menorca i hi intervendran:

Gemma Casas i Tito Pons, del projecte de recuperació de varietats locals en fruiters Arbres d’Algendar
Bernat Cañellas, tècnic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears

Durant la taulr rodona es plantejarà quins son els beneficis que aporta la recuperació de les varietats locals de fruiters i hortícoles; tractarem sobre les dificultats i obstacles que es troben per a la reproducció de varietats locals; i intentarem esbrinar quina és l’aplicació en el consum gastronòmic en l’àmbit domèstic i en el mon de la restauració.

FVL imatge

TROBADA DE PRODUCTORS I RESTAURADORS «DIÀLEG A LA TAULA»

El dilluns dia 27 d’abril organitzarem una trobada entre productors (pagesos, ramaders, pescadors, hortalans, etc) i restauradors (empresaris de restauració, cuiners, etc), per tal d’afavorir el coneixament i l’intercanvi, i avançar en la confluència d’interessos entre aquestes dues parts bàsiques de la gastronomia, amb l’objectiu d’avançar en la valoració del producte local i de temporada a través de l’el·laboració culinària.

La trobada es realitzarà a Hort de Sant Patrici, hotel rural «Ca Na Xini» (camí de Sant Patrici s/n, de Ferreries) a les 18h, i aquest és el programa:

– L’experiència del Restaurant Les Cols, d’Olot (Girona), amb Pere Planagumà, cap de cuina
Diàleg a la taula, entre productors i restauradors, fent sa bereneta amb formatge, embutits i vi
– L’espai virtual de trobada, la web d’Agroxerxa

Dialeg Taula formatge i vi Sant Patrici

JORNADES GASTRONÒMIQUES DE PRODUCTE LOCAL «MENÚ KM 0»

Del 7 al 10 de maig es celebraran unes jornades gastronòmiques de producte local, en les que els restaurants que hi participin oferiran un “Menú km 0”, fet amb producte local i de temporada. Aquesta iniciativa es duu a terme amb la col·laboració de les associacions de restauració de PIME, CAEB, ASHOME, Sa Cooperativa del Camp de Menorca, i l’entitat Sine Dolore, tota vegada que les jornades coincideixen amb la celebració del World Sine Dolore Park, que durà a Menorca a més de 600 metges i professionals de la salut de tot el món.

JGPL tarjeto

TASTA ES MIGJORN: MERCAT DE PRODUCTE DE MENORCA I CUINA EN DIRECTE

El dissabte dia 23 de maig organitzarem una fira o mostra de producte de Menorca, amb demostracions culinàries, a Es Migjorn Gran. Hi haurà expositors de tot tipus de producte local, i al mateix temps diversos cuiners elaboraran plats amb alguns d’aquests productes, per tal de visualitzar el seu valor com a element bàsic de la gastronomia.

Tasta Es Migjorn i Fra Roger

FIRA DE MEDI AMBIENT A MAÓ

El divendres dia 5, i el dissabte dia 6, de juny, Fra Roger participarà a la Fira de Medi Ambient que organitza l’Ajuntament de Maó. Farem tallers de cuina de proximitat en família, en dues sessions: una divendres a les 20h (cuinaran les bloguers-cuineres Roser Mercadal i Silvia Alpiste), i unaltra dissabte a les 12h (cuinaran la professora de l’IES Mariàngels Cardona, Silvia de Olives, i la bloguera-cuinera Antònia Taltavull).

FMA Mao 2015 taller cuina familia

DIÀLEGS A MONGOFRA

Durant els dies 12 i 13 de juny, en col·laboració amb la Fundació Rubió Tudurí, i amb el format dels «Diàlegs a Mongofra» de la pròpia fundació, Fra Roger organitza unes jornades d’anàlisi i conclusions sobre l’objecte dels projectes «Valoració del producte de Menorca a través de la gastronomia» i «Agroxerxa», amb l’objectiu d’elaborar i consensuar un document estratègic sobre l’assumpte i amb la participació de les persones i entitats que hi tenen a veure i que han colaborat i participat en les activitats desenvolupades durant el desenvolupament del projecte.

Divendres 12 de juny a les 20h: conferència a la Biblioteca – Arxiu Fernando Rubió, a càrrec d’Ana Fernández,  sobre «Gastronomia i producte local a Euskadi». La ponent és tècnica del àrea de suport financer a projectes de la Fundación Pública HAZI Fundazioa (depenent de la Viceconsejería de Agricultura, Pesca y Política Alimentaria del Govern Basc) i responsable tècnica del grup d’acció local MENDINET, únic grup d’Euskadi. Serà presentada per Sergi Marí, director de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM).

Dissabte 13 de juny, de 10h a 14h: debat/taller a la finca Mongofra Nou, per a l’elaboració del document estratègic  «Gastronomia i producte local a Menorca», amb l’assistència i participació de 20 persones i entitats representatives del sector de la gastronomia i el producte local, que han participat i col·laborat en el desenvolupament dels projectes.

dialeg mongofra grup

PRESENTACIÓ DE LES CONCLUSIONS I RESULTATS DELS PROJECTES «VALORACIÓ DEL PRODUCTE DE MENORCA A TRAVÉS DE LA GASTRONOMIA», DE FRA ROGER, I «AGROXERXA», DE L’OBSAM. LA DECLARACIÓ DE MONGOFRA SOBRE «GASTRONOMIA I PRODUCTE DE MENORCA»

El dimecres 17 de juny de 2015, a l’Hotel Rural Sant Ignasi de Ciutadella, l’OBSAM i Fra Roger van presentar, de forma conjunta, les conclusions i resultats dels dos projectes desenvolupats en el marc del programa Leader, i concretament van donar a conèixer, tant als mitjans de comunicació com a les persones i entitats convidades a l’acte, la Declaració de Mongofra, sobre «Gastronomia i producte de Menorca», que havíen debatut i aprovat el dissabte 13 de juny a la finca Mongofra Nou, de la Fundació Rubió Tudurí. L’acte va comptar amb una nodrida i qualificada representació de persones i entitats del sector de la gastronomia i del producte local, que van valorar molt positivament la feina feta, i es van emplaçar a continuar-la amb noves accions.

Leader present conclus xerrada

Van intervenir David Carreras, director de projectes de l’OBSAM, que va explicar com havíen abordat la creació del catàleg on line de producte de Menorca «Agroxerxa» i va presentar la web; i Antoni Juaneda, secretari de Fra Roger, va explicar totes les activitats que l’associació, en col·laboració amb moltes altres entitats i persones, havia duit a terme durant els 4 mesos que ha durat el projecte. Així mateix, van presentar la Declaració de Mongofra, que podeu veure i descarregar aquí: Declaracio de Mongofra 2015 Producte Local i Gastronomia

Leader present conclus reunio   Leader present conclus tast 2

Aquest és el video de la notícia que va donar IB3 Televisió:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21