Categorías
Actualitat Noticies

Cicle de conferències a l’Ateneu de Maó, «Gastronomia històrica o històries de la gastronomia»

Durant el mes d’octubre, l’associació Fra Roger, gastronomia i cultura va organitzar, amb l’Ateneu de Maó, un cicle de conferències sobre «Gastronomia històrica o històries de la gastronomia».

El cicle va començar el divendres dia 3, amb Núria Bàguena, investigadora, estudiosa i divulgadora del patrimoni culinari al llarg de la història, gran coneixedora del llibre Art de la Cuina, de Fra Roger, que va xerrar sobre «Com cuinaven i què menjaven en el segle XVIII». La sala de l’Ateneu quasi es va omplir per escoltar Bàguena, que va oferir una delitosa conferència  en la que va mostrar el seu ampli coneixement de les cuines del món a través de la història i en particular de la cuina menorquina. Bona part de la seua xerrada es va centrar en el llibre Art de la Cuina, que ella considera d’una importància cabdal en la història dels llibres de cuina a la mediterrània i a Europa. L’obra de Fra Roger és d’una riquesa gastronòmica excepcional, i conté una gran varietat de receptes i propostes culinàries de vegades sorprenents, i sempre interesantíssimes.

Divendres dia 10 d’octubre, Antoni Riera, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona, xerrarà sobre «Gastronomia i poder durant la baixa edat mitjana». Aquí podeu llegir una ponència d’Antoni Riera sobre l’assumpte, presentada al simposi «La alimentación en la Corona de Aragón (siglos XIV – XV)» organitzat per l’Acadèmia Aragonesa de Gastronomia els dies 23 i 24 de març de 2012:

gastronomia i politica baixa edat mitjana

I resta pendent de data, una taula rodona sobre «Històries de la gastronomia a Menorca», de com els fets històrics i altres circumstàncies socials condicionen la cuina d’un territori. La taula rodona serà moderada per Jaume Mascaró, president del consell científic de l’Institut Menorquí d’Estudis i del consell assessor de l’associació Fra Roger, i hi intervendran a més, Tomás Vidal, Alfons Méndez i Xavier Martín.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.