Categorías
Actualitat Noticies

El llibre «Art de la Cuina», reeditat per l’IME i Fra Roger

L’Institut Menorquí d’Estudis i l’associació «Fra Roger, gastronomia i cultura», han reeditat el llibre «Art de la Cuina», de Fra Francesc Roger, 20 anys després de la primera edició, que estava exhaurida desde feia molts d’anys. Es recupera així, i es posa a l’abast de tots els aficionats a la cuina i a la història i cultura gastronòmiques de Menorca, una obra emblemàtica de la bibliografía culinària, i el referent més antic de la cuina menorquina. L’obra de Fra Roger, datada a la meitat del segle XVIII, suposa una aportació cultural valiosíssima, que es pot analitzar des de múltiples perspectives.

El contingut revela una cuina que sap combinar la saviesa popular autòctona amb l’adaptació a la realitat illenca de receptes més ambicioses, pertanyents a la gran tradició culinària europea. A més «Art de la Cuina» s’emmarca en un moment trascendental de la història gastronòmica de Menorca ja que documenta, per una banda, el final d’una cuina amb trets medievalitzants i, per l’altra, l’inici prometedor de la cuina moderna, amb els seus plats lleugers i econòmics.

El caràcter menorquí de l’obra, dintre de la tradició culinària catalana, és confirmat per les característiques de la llengua que s’hi esmerça: grafies que documenten l’existència de determinats trets fonètics dialectals, fenòmens morfològics i sintàctics singulars i, sobretot, el recurs a un lèxic d’una riquesa sorprenent.

Cuina tradicional, adopció de nous productes provinents d’Amèrica i l’incipient influència anglesa són els ingredients que, ben combinats, permeten a Fra Roger exposar, en més de 200 receptes, com es fan guisats de tot tipus, sopes, greixeres, rostits, suquets, pastissos, púdings, cremes, etc. Els amants de la cuina es troben amb l’agradable repte de recuperar plats i procediments culinaris que fa quasi tres segles eren els habituals a Menorca. I d’altra banda, els estudiosos de la història cultural menorquina tenen amb aquesta obra, per la seva sorpenent riquesa lingüística, un veritable plat de festa major.

Video d’IB3 Televisió sobre la reedició del llibre

Entrevista de ràdio a Andreu Vidal Mascaró, autor de l’estudi introductori de la primera edició

2 respuestas a «El llibre «Art de la Cuina», reeditat per l’IME i Fra Roger»

Hola Cati. Muchas gracias por tus palabras. Puedes encontrarlo en diversas librerías de Mahón, por ejemplo, la Librería Fundació, en la calle Hannover, o en el mismo Institut Menorquí d’Estudis, en el camí des Castell 28. Un saludo

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21