Categorías
Actualitat Noticies

Un menú amb història, a Binissuès

JPC Binissues menjador

Les Jornades de recerca històrica «Patrimoni culinari de Menorca. Gastronomia i cultura a través del temps», organitzades per la Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella i Fra Roger, van concloure el diumenge dia 26 amb una complerta jornada a Binissuès.

El propietari, Carlos Salort, va fer d’amfitrió i va guiar els 50 assistents en una visita per l’exposició d’eines del camp, per les cases de pagès i per la casa senyorial. Magnífica visita que va acabar al saló principal, amb un coctel, una «Tisana Refrescante», a càrrec del cocteler David Cebrián, que va acompanyar un aperitiu, un «Salmó Royale», ambdues el·laboracions incloses al llibre «Cocina señorial de Menorca. El recetario de los Salort de Ciutadella (1860 – 1917)» de Bep Al·lès, que era present a la trobada i a explicar la petita història, tant del coctel com de l’aperitiu.

JPC Binissues coctel Tisana

Tot seguit, els comensals van passar al menjador de Binissuès, un espai amb unes vistes espectaculars que, per a la ocasió, van incloure un preciós arc de Sant Martí. En Joan Bagur, al front de l’equip del Restaurant Rels de Ciutadella, encarregat de preparar l’àpat; juntament amb Núria Bàguena, experta en patrimoni culinari i gran coneixedora del llibre Art de la Cuina de Fra Roger; i amb Bep Al·lès, gastrònom i autor del llibre del receptari dels Salort esmentat; van explicar quins plats havien el·laborat per a la ocasió i com els havien versionat, plats de cuina menorquina dels segles XVIII (Art de la Cuina) i XIX (Cuina Senyorial dels Salort), que van conformar un menú excel·lent, perfectament maridat amb vins de Vinum Menorca. Aquest va ser el menú, inclòs el salmó de l’aperitiu:

Salmó Royale (Cuina senyorial de Menorca, pàg. 26)
Capó farcit amb ostres, xulla i carn de be. Altre capó farcit ab òsties del mar (Art de la Cuina, recepta núm. 69); els cuiners van fer una versió molt particular, del plat original només hi havia els ingredients, perquè el format era totalment diferent, una sopa de pollastre amb l’ostra i uns trocets de formatge de cabra.
Gambes fregides, servides amb suc de taronja. Altre plat de gambes frites (Art de la Cuina, recepta núm. 145).
Conill farcit d’ous, xulla, sobrassada, herbes i espícies. Un plat de un coní farcit (Art de la Cuina, recepta núm. 74).
Ous dolços farcits a l’antiga (Cuina senyorial de Menorca, pàg. 17)

Els vins aportats per Vinum Menorca que van acompanyar aquest menú van ser: un cava AT ROCA rosat reserva 2014 amb monastrell, garnatxa i macabeu; un blanc INTRAMURS 2015 chardonay de la bodega Real Monasterio de Santa María de Poblet; un BINITORD negre roure, Vi de la Terra de Menorca, amb cabernet sauvignon, ull de llebre y syrah; i un moscatell VERITAS DOLÇ de la bodega José Luis Ferrer.

JPC Binisues dinar amb historia

Properament publicarem aquí les receptes

Fotos de Sonia Rotger, d’Alvar Anglada i de Bep Al·lès

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21