Categorías
Actualitat Noticies

Tomeu Arbona fa un «Elogi del pa»

Elogi del pa Tomeu Arbona

Perquè mos ha semblat una excel·lent descripció de l’Elogi del pa que va fer el cuiner, reboster i arqueòleg gastronòmic Tomeu Arbona del Fornet de la Soca dissabte passat, dia 26 de novembre, a l’esglèsia de Santa Clara amb l’Escolania de Ciutadella, reproduim l’article de Maria Daben per al Diari Menorca, publicat el diumenge dia 27:

Betlem significa «la casa del pa», un aliment omnipresent a les tradicions jueva i cristiana, que ahir va inspirar una cerimònia gastronòmica quasi espiritual a l’interior del Convent de Santa Clara (Ciutadella).

En el marc de les Jornades de Patrimoni Culinari de Menorca, organitzades per la SHA Martí i Bella i Fra Roger, el cuiner mallorquí Tomeu Arbona va pastar l’aliment que, durant segles, ha estat la base nutritiva de la humanitat, i amb la paraula en desvetllava el sentit diví.

Del blat neix el pa present en l’Eucaristia, la peça comuna a totes les taules, i que aparegué en el seu discurs tàctil envoltat de rituals de veneració. El lligà al valor de la feina al camp, de l’esforç d’aconseguir l’aliment que s’oblida fàcilment en la societat de l’abundància. Ja no es dibuixa una creu sobre el pa, ja no es besa si cau al terra, perquè, com va recordar l’especialista en cuina balear, l’ésser humà ha oblidat els calls, la falç, el molí i la pastera, el sofriment que generava l’alimentació més bàsica. Una sort que té com a inconvenient la pèrdua de la cultura culinària més arrelada, com la de la formatjada feta a casa.

Elogi del pa pastant

Mentre la pasta d’una empanada espinagada de Sa Pobla prenia forma sobra la taula que substituïa l’altar de l’acollidora capella, les veus juvenils de l’Escolania de Ciutadella elevaven l’art de l’expert, que acariciava la massa amb paciència però amb fermesa. Era un espectacle d’herència ancestral que, curiosament, el centenar de persones que acudiren van poder gaudir en una pantalla de plasma.

L’ensaïmada no va faltar a la taula del mestre reboster com una mostra del lligam entre la cuina mallorquina i la jueva. Quan els xuetes es convertiren, convertiren també el seu pa de festa i van afegir-hi el sèu coma a prova.

Un detall més de com la cuina no és aliena als esdeveniments històrics, que Arbona va fer servir per recordar el valor del temps, tant en la fermentació del pa com en la preparació de qualsevol tipus de rebosteria de qualitat. Els assistents ho van poder comprovar a la sortida, on els esperava una taula surtida de delícies que s’havien cuinat davant els seus ulls.

Elogi del pa degustacio

L’Escolania de Ciutadella va interpretar aquestes cançons: Ave verum (Mozart), Et in terra pax (credo), Panis angelicus (Cesar Frank), Hail Mary (David Burk), I stand amazed.

Aquí pots llegir un deliciós article que va publicar el periodista i escriptor Manuel Cuyàs a El Punt Avui, i que va reproduir el Diari Menorca: Elogi del pa

Aquí pots veure el video de la notícia que va emetre IB3 Televisió:

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21