Categorías
Actualitat Articles

Paraules i vins. El vi de Menorca al segle XX (Alfons Méndez)

L’Associació Fra Roger i l’IME van organitzar el passat dia 22 d’agost a l’Hotel Port Mahón un acte que sumava la conferència d’Alfons Méndez sobre la història del vi de Menorca al llarg del segle XX i un tast de vins de l’illa a càrrec de l’enòloga Mercè Avellán.

L’objectiu era de recuperar la cultura del vi de la nostra terra que, segons s’explicà a la xerrada, va estar ben viva fins a la Guerra Civil. Llavors, la beguda típica de les festes era el vi, de la qual cosa guarda memòria el popular “Volem vi” que cantam després dels Jaleos; també era habitual anar cada dia a les tavernes a prendre un got de vi, malgrat que el seu preu fos més alt que els procedents de Catalunya, Alacant o Mallorca. I és que, com diu Antoni Bonet, la gent s’estimava “aquell vi de la nostra terra tan saborós i que, si un en bevia un poc, era bo de fer encalçar papallones”.

Així mateix es va donar compte de la vitalitat de la vinya de l’illa abans i després de l’arribada de la fil·loxera, i de la vigorosa repoblació amb peus americans que van fer alguns propietaris, de manera que encara es va poder gaudir d’excel·lent collites que van donar lloc a una notable expansió dels vins de cellers d’anomenada, com els de Rafalet, Santa Eularieta, Talis o Son Gall, que no es deixarien de vendre fins a la dècada del 1950. En la seva decadència hi jugà un important paper la Guerra Civil, per la dificultat de fer els tractaments preventius contra el míldiu i l’oïdi.

Finalment, el tast dels vins de l’illa, blancs, rosats i negres, aportats per De Vins Menorca, descrits de forma minuciosa per Mercè Avellán, va posar un brillant punt final a l’acte.

Aquí pots llegir la conferència completa i documentada d’Alfons Méndez: Vi Menorca sXX Alfons Mendez conferencia

Vi Menorca s XX Alfons Mendez tarjeto

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21