Categorías
Actualitat Noticies

Un pont gastronòmic entre Menorca i Mallorca, per Adolf Sintes

mallorca 2015 sa font seca

L’associació Fra Roger va viatjar a Mallorca els dies 27 i 28 de novembre de 2015 per a promoure l’intercanvi de coneixements i experiències amb altres entitats econòmiques de les illes. Aquesta és la crònica d’aquest viatge  que va fer Adolf Sintes, i que va publicar a la seua secció «Entre els plecs de la Memòria» al Diari Menorca:

«Aquest cap de setmana una expedició de l’associació cultural i gastronòmica menorquina Fra Roger ha desenvolupat noves activitats a Mallorca. En aquesta ocasió ha acceptat gustosament la convidada de l’entitat corresponent de l’illa veïna, l’Acadèmia de la Cuina i el Vi, un empori molt exclusiu –i masculí– constituït fa trenta anys per recuperar i degustar a taula receptes històriques de la cuina mallorquina. Fra Roger ha complementat el programa amb la visita a l’original Fornet de la Soca i a un parell de tafones d’oli de la pintoresca vall de Sóller.

El divendres, a les Cases de sa Font Seca (Bunyola), l’Acadèmia acollí l’expedició menorquina composta entre d’altres membres i col·laboradors de Fra Roger, per Miquel Mariano Vadell, cuiner emèrit de Ca n’Agadet, Bep Al·lès Salvà, crític gastronòmic i autor de llibres de cuina tradicional menorquina i José Bosch, president de l’Associació de Restauradors de CAEB Menorca. També s’hi sumaren dos membres de la Casa de Menorca a Mallorca, Joan Coll i Toni Riudavets.

El menú, regat amb bons vins de Binissalem, era compost d’una sopa de col ja esmentada a les cròniques de Ramon Muntaner, del qual enguany en celebram els 750 anys del naixement; de segon, una tonyina amb salsa segons recepta del Llibre de Coc, del segle XV; i una greixonera d’inoblidables escaldums amb ensaïmada, recepta del segle XVIII. El president de l’Acadèmia, Pedro Gual de Torrella, imposà la insígnia de l’entitat al secretari de Fra Roger, Antoni Juaneda, qui emplaçà els amfitrions a retornar la visita a Menorca properament.

mallorca 2015 dinar academia escaldums 2

Els postres van ser obra de l’arqueòleg gastronòmic Tomeu Arbona, bon coneixedor de Menorca i artífex de l’encisador Fornet de la Soca (Palma), que els expedicionaris van visitar el matí de dissabte. Arbona ha estat capaç de bastir un nou concepte de rebosteria artesana, amb productes naturals, pa de farines ecològiques de vuit varietats sembrades tradicionalment a Mallorca, recuperació de velles fórmules oblidades, i tot de cara al públic en una escenificació cuidada al detall. Arbona obsequià Fra Roger amb un exemplar del seu llibre «Rebosteria tradicional mallorquina», acabat de sortir del forn editorial, a més d’un arròs de matança al foc de llenya i un mesuradament dolç coixí imperial en un dinar familiar amb sobretaula d’intercanvi d’experiències culinàries.

mallorca 2015 llibre Tomeu Arbona  mallorca 2015 dinar pati Arbona

A Sóller, a tocar del torrent de Biniaraix, els representants de Fra Roger van palpar les dues cares de l’elaboració d’oli d’oliva. D’una banda, la Cooperativa Sant Bartomeu, fundada el 1899, que produeix olis emparats per la Denominació d’Origen Oli de Mallorca tot servint-se de la maquinària més moderna. De l’altra, amb la visita a la darrera tafona tradicional de Mallorca, Can Det, amb prop de cinc segles d’història, inclosa com a referència al llibre «Trulls i tafones, la producció d’oli a Menorca», d’Adolf Sintes, present com Joana M. Pons i Ignacio Sánchez, president de Gloria Olivae, ONG dedicada a propagar els millors olis d’oliva i les seves qualitats.

mallorca 2015 can det moles

El grup va seguir tot el procés de producció, des de la mòlta al molí de tres moles còniques, a la premsada hidràulica de la pasta i la tria de l’oli a les piques, mentre passaven les vagonetes d’esportins per la via. Un museu viu perdurable en el que el formatge de Menorca va maridar magníficament amb l’oli, el vi i les taronges de Mallorca.

Vista l’experiència, quedaren pocs dubtes a l’hora de refermar la convicció que la preservació dels productes propis i la gastronomia més arrelada de cada indret constitueixen un excel·lent punt de partida per recuperar una cuina amb personalitat. Pel que fa a Menorca, elements com el formatge, la sobrassada, la fruita, la camamil·la, l’oli d’oliva o la salsa maonesa són eixos essencials per bastir un segell d’identitat diferenciat de cara a menorquins i visitats. La gastronomia porta implícita una potència imparable arreu del món, també a les nostres illes»

Hi ha col·laborat Hotel Amic Horizonte de Palma

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.