Categorías
Actualitat Receptes Fra Roger

Una guerxera de aubergínies per colació (183), per Sonia Sintes

La nostra amiga i col·laboradora, Sonia Sintes, que escriu al seu blog Simfonia al meu rebost, s’estrena amb una recepta de Art de la Cuina, de Fra Roger, la núm. 183 «Una guerxera de auberginies per colació»; així ens ho explica:

Fent una ullada al llibre que va editar ja fa uns anys l’Institut Menorquí d’Estudis, i molt ben promocionat per l’Associació Fra Roger, gastronomia i cultura, em va fer ganes provar aquesta recepta amb aubergínies de Menorca i la nostra famosa mahonesa.

Tot i que la forma de cuinar i els productes han anat canviat en el temps, aquest llibre ens mostra l’essència de la cuina del segle XVIII, on un frare franciscà va anar apuntant acuradament les receptes que anava aprenent i experimentant per tal d’aconseguir un millor benestar físic i espiritual.

La recepta (original) diu així: Per fer esto plat de augergínies, se fa de esta manera: pendràs tres dotzenes de aubergínies i les bulliràs ab aigua i les capolaràs; i, capolades que serán, les posaràs dins de la guerxera. I aluego li aixataràs una bona cantitat de alioli bo ab aigua calenta, i li mesclaràs un poc de pa rallat i sal, i mescla-lo ben mesclat ab un poc de farina fusa ab lo alioli, i fet tot esto, li posaràs un poc de pa raiat per damunt. I aluego posaràs un poc de oli per el redor de la guerxera i per enmig; i porta-la en el forn i deixa-lo coure. I, cuita que será, la trauràs del forn, i serva-lo calent.

Idò, jo ho he fet d’aquesta manera…

Ingredients: sis aubergínies, una cullerada sopera de pa ratllat, un parell de culleradetes d’aigua calenta, un pessic de farina, dos ous, un all, oli d’oliva i,sal.

Com ho he fet: Talment com diu la recepta, he bullit les aubergínies tallades a daus amb pell i tot, les he capulades amb el passapuré per a deixar-les ben fines, ho he salat i repartit dins el tià. Després, amb el minipímer, he fet la mahonesa de dos ous, prou oli, sal i unes gotes de llimona. He afegit una mica d’aigua calenta, tal com diu Fra Roger, la farina i després la cullerada de pa ratllat. Ho he distribuït damunt la preparació anterior anant viva de no remenar gaire perquè no es mesclés amb les aubergínies. He repartit més pa ratllat per tota la superficie i un rajolí d’oli. Ho he enfornat mitja horeta a 180º. El resultat ha estat espectacular, una capa cuixent i daurada en contrast amb la melositat de les aubergínies.

183 Auberginies colacio Sonia Sintes 2

Bon profit i bona cuina!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

https://www.high-endrolex.com/21