download client zoom zoom cloud meeting download for pc windows 11 install zoom client download - install zoom client download send a zoom link for someone to download software download zoom for windows 10 64 bit free full version zoom connector for polycom download zoom join meeting id number free online - zoom join meeting id number free online zoom to download for pc
Categorías
Actualitat Receptes Fra Roger

Algunes receptes de Fra Roger, per Tomeu Arbona, arqueòleg gastronòmic al Fornet de La Soca

En Tomeu Arbona és tot un personatge, una persona especial, psicoterapeuta ficat a reboster, però no un reboster qualsevol, sino un apassionat de la gastronomia i de la història, investiga, cerca, experimenta … i fa una valuosíssima aportació al coneixement del nostre patrimoni culinari… un arqueòleg gastronòmic. Desde el seu Fornet de La Soca, situat a l’emblemàtic carrer de Sant Jaume de Palma, duu a terme una labor incansable, i immpagable, de recerca i divulgació de la cuina conventual, de receptes històriques, del que cuinaven els frares i les monges, de la cuina de les cases de senyors … bàsicament referit a Mallorca, però també del nostre llibre de capçalera, Art de la Cuina, de Fra Roger, que inclou i experimenta als seus tallers i altres esdeveniments gastronòmics.

Fornet de La Soca

La infinitat de tallers, cursos, gastrotasts i altres esdeveniments culinaris que organitza o en els que participa no hi caben a aquest article. Per açò, i per conèixer també els productes i elaboracions que fa i ofereix desde el seu fornet, lo millor que pots fer és reguir la seua pàgina de Facebook del Fornet de La Soca, sempre activa i actualitzada, amb moltes coses que t’agradaran i t’interessaran.

Però aquí lo que volem és xerrar de receptes. Quan té ocasió de fer-ho, Tomeu Arbona inclou alguna elaboració del llibre Art de la Cuina de Fra Roger. Així ho va fer al taller de cuina conventual del segle XVIII de Mallorca i Menorca que es va cel·lebrar el 24 d’octubre al Monestir de la Puríssima Concepció de les monges agustines, amb receptes de Fra Jaume Martí, del convent del Socors de Palma, i el nostre franciscà ciutadallenc, Francesc Roger. També va fer una recepta molt interessant al Gastrotast (menjar a les fosques) que es va celebrar al Centre Flassaders de Palma el 28 de novembre. Aquestes son les receptes:

SOPA ORDINÀRIA (recepta núm. 21 de Art de la Cuina)

INGREDIENTS: 4 tasses de brou de carn amb verdures; un plat gran de col blanca, pastanaga, nap, xirivia, porro, àpit tallen en bocins molt petits; herbes aromàtiques, com herbasana, fonoll, moraduix … tallades molt petites; restes de la carn bullida de fer el brou; 4 ous ecològics; sopes de pa; bolletes de sobrassada superior; 2 botifarrons o blanquets; sal i «totes especies i clavell»

ELABORACIÓ: col·loqueu un sostre de sopes a dins una greixonera (un tià de terra) i a sobre hi posau la meitat de les verdures que tindrem ja bullides amb el brou; esteneu unaltre sostre de sopes i a aobre la resta de les verdures; ara col·loqueu la sobrassada i el botifarró, i bocinets de carn del brou; deixau-ho bullins uns minuts i apagau el foc; afegir els ous batuts i deixar que es cogui amb la mateixa calentor de la greixonera; servir molt calenta.

Sopa ordinaria

ESCABETX DE SARDINES AMB MEL I PERES. A Art de la Cuina és la recepta núm. 133 «Altra guerxera de sardines en el forn ab mel i vinagre», però Tomeu fa un mix entre aquesta proposta de Fra Roger i la recepta de Fra Jaume Martí, frare agustí de Mallorca que va viure, com Francesc Roger, durant la primera meitat del segle XVIII. Per altra banda, s’ha de dir que aquesta és una recepta feta desde fa molts d’anys per Miquel Mariano, del Restaurant Ca N’Aguedet; i darrerament també la té a la seua carta Dani Mora, xef de Sa Pedrera des Pujol i de La Mojigata.

INGREDIENTS: sardines, peres, alls, herbes aromàtiques (fonoll, llorer, moraduix, salvia), vinagre, vi dolç i mel

ELABORACIÓ: Fregirem les sardines prèviament salades i passades per farina, i les compondrem dins una greixonera plana; dins el mateix oli fregirem les peres amb un poquet de sal i les col·locarem sobre les sardines; ara, dins el mateix oli, fregir els alls i just quan agafin color, saltejar les herbes aromàtiques i retirar la paella del foc; deixar refredar un poc al mescla i afegir el vi i el vinagre; tornar al foc i deixar bullir uns instants, afegint 4 cullarades de mel; ara abocar la mescla sobre el peix i deixar-lo reposar; servir a temperatura ambient.

UN PASTÍS DE CARN PICADA DE MOLTÓ (recepta núm. 78 de Art de la Cuina)

Ja vam publicar la versió de Tomeu Arbona d’aquesta recepta, molt curiosa per cert, i la podeu veure a aquest enllaç: Un pastís de carn picada de moltó

DE LA SALSA QUE SE ACOSTUMA FER PER NADAL EN LOS NOSTROS CONVENTS (recepta núm. 5 de Art de la Cuina)

Aquesta recepta l’hem publicada en unaltra article, juntament amb altres dues versions de la salsa: De la salsa que se acostuma fer per Nadal en los nostros convents

Amb en Tomeu farem alguna activitat a Mallorca, amb algún dels cuiners menorquins integrats dins Fra Roger, i volem que ell ens torni la visita, i facem un esdeveniment gastronòmic, de cuina històrica, conventual o senyorial, aquí a la nostra illa. Ho anirem informant.

2 respuestas a «Algunes receptes de Fra Roger, per Tomeu Arbona, arqueòleg gastronòmic al Fornet de La Soca»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.