zoom download for students zoom login app download zoom.us for windows 10 download download zoom room app zoom download desktop windows 10 app for zoom meetings
Categorías
Actualitat Articles

La marrania, el tumbet menorquí, per Bep Al·lès

Marrania

Marrania, tumbet, pisto, ratatouille… és gairebé el mateix plat de verdures d’estivada que segons l’illa, l’Estat o el País es cuina de diferent manera, però amb els mateixos ingredients. A Menorca li deim marrania, no sé exactament el perquè d’aquest nom i a diferència del tumbet mallorquí i el pisto espanyol, no duu tomàtiga o salsa de tomàtiga. Els ingredients de la marrania són, principalment -hi pot haver variants- cebes, patates, carabassonets, albergínies, pebres verds i pebres vermells, a més d’alls, una fulla de llorer.. Però mai salsa de tomàtiga o tomatigat, com deim aquí. La marraina es pot menjar tota sola o acompanyada d’uns ous estrellats, d’unes lleques de llom o de costelles de porc, com també pot servir de guarnició de peixos. També és ben típica a la nostra illa de Menorca, la truita de marrania. Aquésta és la recepta del llibre «Sa cuina des poble de Menorca»:

Marrania:

A l’igual que el frit mallorquí, anirem fregint amb un raig d’oli d’oliva cadascun dels ingredients i els posarem dins un tià de terra. Primer fregirem les cebes, fins que comencin a tornar transparents, amb un quants grans d’all. Després fregirem els bocins de pebre verd i pebre vermell, que haurem tallat a daus. Després serà el torn dels carabassonets, que haurem tallat a daus o rodanxes segons es vulgui. Després posarem més oli d’oliva per fregir els daus o rodanxes d’albergínia. Recordem que, després de fregits o saltats, hem de posar cadascun dels vegetals dins el tià de terra. El darrer que fregirem seran les patates -dins oli nou- que haurem tallat a cantells, acompanyades d’una fulla de llor i mitja dotzena de grans d’alls. Un cop fregides les posarem dins el tià de terra. Ho ben mesclarem i ho posarem al foc uns cinc minuts tot remenant-ho amb una cullera de fust per tal que no s’aferri.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.