audio not working in zoom pc - audio not working in zoom pc zoom download windows 10 64 bit free full version zoom won't connect to audio on laptop zoom download audio zoom installation for pc
Categorías
Actualitat Noticies

Sant Antoni, Diada del Poble de Menorca

En la festa del Disset de Gener els menorquins commemoren la incorporació de l’illa a la corona catalanoaragonesa arran de l’ocupació de les tropes d’Alfons el Liberal l’any 1287, coincidint amb la festa religiosa de Sant Antoni, a qui, segons la tradició, havien invocat les tropes del rei cristià per tal de guanyar en la lluita. Així es posava fi al domini àrab de l’illa (s. IX-XIII) i Menorca era repoblada amb gents vingudes fonamentalment de les comarques de l’Empordà, que duen a l’illa la llengua i la cultura catalanes, trets característics de la identitat i la idiosincràsia de Menorca fins avui dia.

La festa de Sant Antoni és una festa col·lectiva de reafirmació com a poble i el ritual que té lloc aquest dia ha persistit a través dels segles sense gaires modificacions. Hi ha constància documentada que se celebra, com a mínim, des del segel XVI; però és molt possible que els seus orígens es remuntin a poc després de la conquesta, al començament del segle XIV.

La festa va passar durant els segles per diversos períodes d’esplendor i de foscor, fins que la recuperació democràtica va institucionalitzar la festa com a Diada del Poble de Menorca segons declaració del Consell Insular de Menorca feta el 1981 en recuperar com a propis els valors que identifiquen la commemoració com a reafirmació de la identitat històrica i cultural de l’illa.

A més de diversos actes religiosos (Missa solemne, Processó dels Tres Tocs, etc) es celebra el Mercat de Sant Antoni, a la plaça del mateix nom al llarg de tot el matí, amb venda de dàtils i taronges i en el transcurs del qual es rifa un porc.

Des d’antic, la gent del camp acudia a aquesta plaça a primera hora del matí i s’instal·lava davall les voltes de l’antic hospital municipal construït sobre els fonaments d’un vell convent d’antonins, dedicats a l’atenció dels afectats per malalties contagioses. Allà oferien als assistents taronges, dàtils i garballons, els fruits amb què, segons la tradició, s’alimentava sant Antoni durant els seus períodes de penitència al desert.

Durant la celebració d’aquest mercat, un acte encara ben viu en l’actualitat, els membres de la corporació saluden les persones majors que resideixen a l’hospital i prenen una escudella de brou de gallina ben calent, acte que es considera una reminiscència dels temps en què aquest menjar es considerava tot un luxe per a la gent menys afavorida.

Si vols llegir més, fes clic aquí: Cultura Popular de Menorca

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.