Estatuts

ESTATUTS DE L’ ASSOCIACIÓ “FRA ROGER, GASTRONOMIA I CULTURA”

Preàmbul

La gastronomia ha tingut sempre una gran importància per a l’economia d’una societat, però des de fa ja bastant de temps la dimensió cultural ha adquirit una especial rellevància i ha provocat un gran nombre d’estudis i recerques sobre pràctiques alimentàries, productes locals, creences i usos relacionats amb l’alimentació, que han enriquit el coneixement sobre uns aspectes bàsics de la vida d’una comunitat concreta i, a la vegada, han potenciat nous elements que contribueixen al reconeixement de la seva identitat. Però l’estudi de la cuina tradicional, la seva evolució i la seva difusió no és només una qüestió acadèmica, sinó que implica a cuiners, restauradors, productors i usuaris i, en el límit, a tota la comunitat sencera.

En el cas de Menorca, la tradició gastronòmica compta amb una bona documentació històrica, com la dels manuscrits del segle XVIII, de Fra Roger, publicats a Art de la cuina, per l’IME, el De re cibaria, de Pere Ballester, o els nombrosos textos de divulgació culinària, publicats en els darrers anys. Però aquesta documentació no ha passat de la divulgació de les pràctiques tradicionals, moltes vegades lligades a l’àmbit domèstic, amb una projecció limitada en l’activitat d’hostaleria, i, sobre tot, sense que hagin produït recerques teòriques i pràctiques sobre la seva evolució i significació antropològica. A més, aquesta tasca de divulgació, sobre tot documental, ha estat feta per un grup reduït de persones preocupades per la tradició menorquina i uns quants professionals, cuiners i restauradors, sense que hi hagi hagut una connexió i intercanvi entre tots els interessats en la gastronomia tradicional menorquina.

És per açò que l’associació vol contribuir a crear un marc comú de referència, on puguin trobar-se totes les persones interessades en la nostra tradició gastronòmica i on puguin aportar els seus coneixements i experiències, elaborar estudis, construir espais d’experimentació, que permetin contribuir al coneixement general de la cuina menorquina, donar-li el valor cultural que mereix, i projectar-la cap al futur. En aquest marc, l’associació vol mantenir un lligam especial amb l’ Institut Menorquí d’Estudis (IME), en tant que institució pública dedicada a l’estudi i difusió de la cultura menorquina.

Veure els Estatus complerts: Fra Roger estatuts

https://www.high-endrolex.com/21