Fra Roger, un plat de futur ben arrelat al passat, per Michel Bourret Guasteví

Entre els màsters oficials de llengües de la Universitat Paul-Valéry de Montpeller, el de «negociació de projectes internacionals», situat entre economia, gestió, cultura i relacions públiques té molt de ressò i segueix estretament l’actualitat del món dels negocis i dels projectes empresarials, comunitaris o mediambientals.

Gran part dels estudiants de Montpeller estudien anglès i espanyol i l’àmbit del seus interessos es restringeix a les Amèriques. A petició de la responsable del diploma, vaig proposar un ensenyament territorialment distint, si no lingüísticament, centrat en les Illes Balears i, en particular, per raons personals i científiques, Menorca. Aquesta assignatura, impartida en castellà, «Gastronomía y economía turística en Menorca», té dos anys, la van cursar dues promocions d’estudiants i enguany s’ha eixamplat a un curs-conferència de grau preparatori al màster, el títol del qual és, en francès, ja que els alumnes venen de totes les llengües ensenyades a la nostra universitat, «Le tourisme aux Îles Baléares : le cas de Minorque».

El curs de màster és d’una hora i mitja setmanal, cada sessió se centra en una temàtica particular: estudi general de l’illa, fonaments jurídics de la política turística, turisme de masses, noves formes de turisme (turisme preservat, agroturisme, turisme rural, enoturisme, gastroturisme), actes culturals (jornades literàries Albert Camús, a Sant Lluis), arqueologia culinària, trobades gastronòmiques entre mallorquins i menorquins. Paral·lelament, els estudiants han de preparar un treball individual i col·lectiu sobre les temàtiques següents:

1. Fra Roger, Gastronomía y cultura.
2. El turismo y la gastronomía en la prensa local (Es Diari, Radio Menorca).
3. El restaurante Ca n’Aguedet de Es Mercadal.
4. Política turística del Ayuntamiento de Maó.

Cada curs és amenitzat per un xateig vídeo per Skype o Messenger amb un veí o una personalitat de l’illa en relació amb el turisme o la gastronomia local, com són els xefs Miquel Mariano Vadell i Dani Florit Sabater, el poeta Ponç Pons, Antoni Juaneda Cabrisas i Miquel Mariano Pons, de Fra Roger, el santlluïser Paco Gomila Pons o Carlos A. Domínguez, coordinador de les Jornades Albert Camus. Dintre del projecte de final de curs els alumnes mantenen el contacte amb ells per e-mail o mitjançant les xarxes socials.

Al bell mig d’aquest dispositiu pedagògic, hi trobem l’associació Fra Roger i, particularment, el seu secretari Antoni Juaneda Cabrisas. La història particular de Menorca, les seves influències àrab, anglesa i francesa, el qüestionament de la realitat insular, les relacions entre passat, present i futur, les raons d’un interès minuciós per la cuina del passat, la patrimonització local i internacional d’una illa de menys de 100.000 habitants, són punts d’interès per als alumnes que s’apassionen ràpidament, gràcies a la pàgina web de Fra Roger i, sobretot, els vídeos de receptes adaptades al gust d’avui per grans xefs menorquins i realitzats per Miquel Mariano Pons. Al final del curs els alumnes realitzen en espanyol un PDF individual i un PowerPoint col·lectiu que tracta de ser el compendi d’una experiència de tres mesos, a distància, amb una illa on Fra Roger s’afirma com un actor social capdavanter. Cosa inesperada, els alumnes deixen la tradicional caldereta de llagosta per l’arròs de la terra, tan sorprenent pels seus ingredients com per la seva capacitat a travessar els segles, o l’increïble història de la salsa maonesa, contada pel Pep Pelfort.

Michel Bourret Guasteví, catedràtic de llengua i literatura catalana, de la Universitat Paul-Valéry de Montpeller, i membre de l’Institut Menorquí d’Estudis

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: