Eclosió dels olis d’oliva de Menorca

Aqueste és la crònica que va fer Adolf Sintes, i que es va publicar al Diari Menorca el 19 de gener, del magnífic tast d’olis que es va fer el diumenge dia 14 de gener de 2018 a la Cova de s’Oli al poblat talaiòtic de Torre den Gaumés:

Eclosió dels olis d’oliva de Menorca. A Torre d’en Galmés se’n van descobrir una dotzena en un tast d’aquest producte

A Menorca ja podem presumir de tenir una profusió i varietat d’olis d’oliva com no n’havien tingut mai fins ara. Elaborats en fred just acabada la collita de les olives i amb una traça exquisida que li reporten la consideració d’autèntics “oliva verge extra” d’una qualitat superior. Per si açò fos poc, s’avança en la producció d’oli d’olivó, el fruit del totèmic ullastre tan representatiu del paisatge menorquí.

Així ho ha pogut constatar el centenar llarg de participants en el tast realitzat al poblat de Torre d’en Galmés, just davant de la Cova de s’Oli, la gruta prehistòrica reconvertida històricament en tafona primitiva, com demostren les moles, premsadors i cavitats de tria existents.

En aquest paratge tel·lúric i simbòlicament envoltat de vestigis megalítics, paret seca i multitud d’ullastres, es van fer presents fins a una dotzena d’olis, entre monovarietals d’arbequina, picual i cornicabra, i en cupatges encara més diversos, elaborats tots ells per productors d’arreu de l’illa. Hi havia referències del terme de Maó: es Pont Modorro (amb 5 olis, inclòs un monovarietal d’olivó) i Malbúger Nou; de Ciutadella: s’Olivaret, Morvedre (amb un cupatge d’oliva i olivó) i Son Felip (amb cupatges ecològics); d’Alaior representat per Llucassaldent; i de Sant Lluís amb l’oli de Las Lomas (Biniancolla).

La degustació va ser presentada i dirigida per Ignacio Sánchez Fuentes, president de Gloriaolivae, una ONG instal·lada de fa uns tres anys a la població des Castell. En aquesta ocasió es va poder tastar una mostra representativa de la creixent producció menorquina, amb un monovarietal d’arbequina i dos cupatges, un d’ecològic i un d’oliva i olivó.

L’acte, organitzat pel Consell insular, formava part del programa institucional de la diada amb motiu de la festivitat de Sant Antoni. Comptà amb l’estaló del GOB, Fra Roger, l’associació de productors Oli de Menorca i el grup dinamitzador Olicultura-Menorca. Els participants havien iniciat la jornada amb una caminada de Son Bou a Torre d’en Galmés, poblat que van recórrer guiats per un grup d’arqueòlegs. Com a plat fort es reservà el tast d’olis d’oliva de Menorca, que resultà tot un èxit de participació i resultats.

D’una banda quedà ben palesa la creixent professionalització del sector olivarer menorquí, de l’altra es posà de manifest l’interès de la ciutadania per conèixer de primera mà les virtuts sensorials i nutricionalment saludables de l’oli verge extra d’encuny menorquí. La celebració de Sant Antoni 2018 quedarà marcada als anyals del producte local i la gastronomia menorquina com el de l’arribada a la maduresa del sector productor. És d’esperar que aquest reconeixement mutu entre productors i consumidors tengui continuïtat. Que s’estengui a altres degustacions arreu de l’illa.

Aquí podeu escoltar l’entrevista a Pep Pelfort, del Centre d’Estudis Gastronòmics, sobre la producció d’oli d’oliva a Menorca, a l’espai Arqueologia Gastronòmica, del programa Nura d’IB3 Ràdio: Arqueologia gastronòmica: oli d’oliva verge extra de Menorca

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: