Per Pasqua, formatjades i flaons

Potser el producte gastronòmic més típic de la Pasqua a Menorca és la formatjada amb carn, petit pastís cilíndric fet de pasta de sèu, farcit de carn de be, xulla, sobrassada i espècies, que duu tapadora i es cou al forn. A l’illa de Menorca les formatjades de carn es coneixen amb aquest nom a tots els pobles, tot i no dur formatge, i a Mallorca se les anomena panades. Cada casa, cada forn, cada poble, té la seua manera de fer-les, encara que amb algunes diferències. A més de les formatjades de carn, també es fan les de brossat a Ciutadella i, a tota l’illa, els flaons, anomenats formatjades de formatge a la ciutat de ponent. Durant la Setmana Santa a Menorca, les de brossat i les de formatge o flaons es menjaven els Dijous i Divendres Sant, mentre que les de carn, elaborades amb la carn de l’anyell bíblic, es guardaven per al Diumenge de Pasqua.

Sobre les formatjades, panades i flaons, i sobre la gastronomia pasqual a l’illa de Menorca, ha escrit un article al Setmanari El Iris, el gastrònom Bep Al·lès; aquí el pots llegir: Pasqua formatjades article Iris

Per altra banda, durant la Setmana Santa d’aquest any 2016, el Departament de Projecció Econòmica del Consell Insulaar de Menorca, en col·laboració amb Fra Roger, l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears, i l’Associació Professional de Pastisseria, Panaderia i Afins de Menorca (APAME), ha duit a terme una campanya per a fomentar el coneixement i consum de formatjades, enfront a altres pastissos i pastes no tradicionals de Menorca i d’orígen industrial. Aquí pots veure el tríptic, amb una descripció i la recepta, dels tres tipus de formatjades o flaons: Pasqua formatjades triptic

formatjades 4

,
One comment to “Per Pasqua, formatjades i flaons”
  1. Pingback: Fra Roger Gastronomia i Cultura | AlternaChef 2017, formatjades i flaons per Pasqua

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: