Sa cuina des poble de Menorca, 120 receptes essencials

Acaba de sortir al carrer un nou llibre de cuina de Bep Al·lès, “Sa cuina des poble de Menorca, 120 receptes essencials”, que ens apropa a la cuina d’arrels de la nostra illa amb una sèrie de plats per a ser cuinats al llarg de l’any, sempre apostant pel producte local de Menorca, la dieta menorquina, i recuperar aquelles receptes que de manera habitual cuinaven les nostres mares i àvies.

El mes de desembre de 2012 es va publicar “Sa cuina des poble de Menorca”, la primera part dedicada a la cuina de la nostra illa, però sense publicar les receptes de rebosteria i pastisseria, juntament amb les melmelades i confitures que en serien la segona part d’aquesta obra, que reuneix en el primer volum més de 600 receptes i en el segon unes 950.

Pel fet que la primera part de “Sa cuina des poble de Menorca” es va esgotar ara ja fa més d’un any, i davant les demandes de llibreries i particulars, els periodista i escriptor gastronòmic Bep Al·lès, va decidir a fer una nova edició, revisada, amb algunes noves receptes, però més reduïda i que també es pogués publicar a millor preu dins la col·lecció de llibres de gastronomia “Confit d’ametlla”, on a més de donar-li un nou format a les receptes, el que també hi aporta és una breu descripció històrica o etnològica de les mateixes, explicant els seus orígens, si els sabem, la temporada en que es consumia, si era un plat de festa o no, per tal de donar a conèixer, no sols el receptari en si, sinó que també la cultura gastronòmica de la nostra illa.

En aquest nou treball de Bep Al·lès hi trobarem 120 receptes essencials, que van des dels entrants i primers plats a la rebosteria i pastisseria de Menorca, tot passant pels arrossos a la menorquina, cuinats dins el tià de terra; mesclarem ous i caragols per a oferir-vos un apartat de plats fets amb ous, uns, i uns altres on els caragols en seran els protagonistes; els cuinons que feien les nostres àvies; els plats de peix de la nostra illa, i també les seves carns, per a tancar amb la rebosteria i pastisseria més popular i antiga.

Al·lès explica que el seu principal objectiu és que aquest receptari sigui una eina per a posar-nos els davantals, entrar a la cuina i donar vida als plats de la nostra illa, a fer la cuina que elaboraven les vostres mares i àvies, i que de pas sigui també una bona eina, una bona excusa per a consumir el que Josep Pla deia “producte poc viatjat” que és aquell producte de ca nostra, el que podem trobar a diari a la plaça, als mercats, però produït aquí i en temporada.

És una aposta per a cuinar amb els vegetals, els peixos, les carns i també el blat de xeixa, les verdures, les fruites, la mantega, la mel, l’oli i tot allò que de que ens proveeix la nostra illa, i d’aquesta manera donaren suport als petits productors, als pescadors, als pagesos, als hortelans, a les cooperatives, als productes que ens ofereix l’Agroxerxa, a aquells compromesos amb la custòdia del territori, i entre tots, el que farem serà reforçar les nostres arrels, gastronòmiques i culturals, perquè la cuina és cultura i patrimoni etnològic.

“La cuina és part de la nostra manera de ser i de viure, i per tant deixar constància escrita del legat gastronòmic, de la nostra cuina d’arrels, és una feina de la que em sento ben orgullós”, diu Bep Al·lès, “com també de poder compartir, de poder gaudir amb tots i totes aquest nou llibre de gastronomia, de la cuina menorquina més essencial”.

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: