A la recerca de la identitat de Francesc Roger, autor d’Art de la cuina (Andreu Vidal)

Publicam l’article d’Andreu Vidal, filòleg i editor i autor de l’estudi introductori del llibre Art de la cuina, sobre la recerca de la identitat de Fra Roger, en el quefa una reflexió molt interessant, i aporta dades que reforcen la idea que l’autor del manuscrit Art de la cuina és Francesc Roger, nascut el 1704, i no Francesc Gabriel Rotger Villalonga, nascut el 1709. No obstant això, deixa la porta oberta a noves investigacions, que ens duguin a confirmar-ho de forma inequívoca.

«El llibre de cuina menorquina titulat Art de la cuina és, sense cap dubte, obra del frare franciscà Francesc Roger, com consta a la primera pàgina del manuscrit, on també afegeix la seva condició de «morador en el Real Convent de Ciutadella». Però qui era realment aquest personatge? Aquesta pregunta no ha deixat d’inquietar-me des del mateix moment en què vaig començar a preparar l’estudi que va servir d’introducció a aquest llibre del segle XVIII, que va sortir publicat per primera vegada l’any 1993.

Les dades biogràfiques i personals que vaig oferir a l’estudi introductori provenien de la informació facilitada per qui en aquells moments era l’encarregat de l’Arxiu Diocesà de Ciutadella, mossèn Ferran Martí Camps. En cap moment vaig pensar que havia de posar en dubte aquelles notes fonamentades en dades d’arxiu i que permetien afirmar que Francesc Roger havia nascut l’any 1704, que de jove havia ingressat al convent franciscà de Ciutadella i que el 1741 havia aconseguit el grau de predicador. La resta de detalls de la seva vida consistien en el fet que va ser president del convent entre 1748 i 1752 i que al final de la seva vida va exercir el càrrec de pare guardià, entre 1761 i 1764″

Llegeix i/o descarrega’t l’article complert aquí: A la recerca de la identitat de Francesc Roger

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: