Intercanvi cultural i gastronòmic entre Dènia i Menorca

Viatge Denia alcalde i grup

Els dies 3 i 4 d’octubre, una delegació de l’associació Fra Roger integrada per Pep Pelfort, José Bosch i Antoni Juaneda, van visitar la ciutat de Dènia convidats per la Fundació Baleària i l’Ajuntament, per tal de propiciar un intercanvi cultural i gastronòmic entre la ciutat alacantina i l’illa de Menorca, per tal de compartir coneixements i experiències, i desenvolupar diverses activitats conjuntes o d’interès comú.

En una reunió amb l’alcalde, Vicent Grimalt, el regidor de Cultura, Rafa Carrió, i diversos tècnics en turisme i gastronomia de l’Ajuntament, els menorquins van conèixer de primera ma el projecte «Dènia, ciutat creativa de la gastronomia, per la UNESCO» i el pla estratègic per a desenvolupar-lo, exposat per Floren Terrades, manager del projecte; també van ser informats del Concurs Internacional de Gamba Roja (vermella) per part de Pepa Cardona, que es fa cada any, en el que hi participen cuiners de tota Espanya i algun de l’estranger, que fan plats creatius amb la gamba com a ingredient principal. El concurs està apadrinat pel xef Quique Dacosta, que té un restaurant a Dènia amb 3 estrelles Michelin, la qual cosa li dona una dimensió nacional i internacional molt important.

Abans de dinar vam visitar la Bodega Leopoldo (Fondarium) on el fill de la casa, somelier, va dirigir una magnífica cata de vins de la zona: moscatell romà, vins amb la varietat monestrell, garnatxes, etc. Mos va transmetre l’entusiasme i el compromís amb la seua terra, en recuperar conreus de vinya que s’havien perdut. Mos va explicar què son els Rius Raus, una espècie de porxada per a resguardar de la serena i la pluja les panses durant la nit, després de que hagin estat tot el dia secant-se al sol.

Viatge Denia Moscatell Rius Raus Viatge Denia gamba roja

Després de dinar un bon arròs a banda, picant abans pop (polp) sec i unes gambes rojes a la planxa (tot i que a Dènia a les millors gambes les fan escaldades) a Casa Federico (un clàssic), entre d’altres coses, i de coincidir al restaurant amb Quique Dacosta, a qui vam regalar un exemplar de Art de la Cuina de Fra Roger, vam visitar la Llotja del peix on el president de la Confraria de Pescadors mos va explicar al funcionament. Tot seguit vam fer una visita al magnífic Castell de Dènia, amb l’arqueòleg municipal Pepe Gisbert, un apassionat de la seua feina, que mos va il·lustrar amb moltíssims detalls de la història de la ciutat i de la Marina Alta, i dels vincles que ens uneixen a Menorca. En un moment màgic, mestre es posava el sol i mos contemplaven un grup de gavines damunt la paret del castell, en Pepe mos va llegir uns paràgrafs del “Llibre dels Fets”, la crònica de les conquestes de Jaume I, en el que Menorca es proposa cedir com a part de l’acord entre el Rei i els moros.

L’endemà, amb Evarist Miralles (que va ser millor cuiner jove d’Espanya en dues ocasions) van conèixer les activitats que desenvolupa el Centre de Turisme Marina Alta de Dènia i l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques de l’Agència Valenciana de Turisme, amb el seu Laboratori de Cuina. Dues entitats que compten amb una molt interessant oferta formativa per a cuiners i altres perfils professionals del sector de la restauració per una part, i amb un programa d’investigació sobre nous aliments, característiques dels productes de la terra, recuperació de varietats locals, i les seues aplicacions a la cuina, amb noves tècniques. Prèviament havíem visitat (i berenat de “fegatells”) al Mercat de Dènia, amb el regidor, i vam conèixer Miquel Àngel Civera, que ens va il·lustrar sobre la gamba vermella (roja, com diuen ells)

Al final del viatge, totes les parts vam constatar que hi ha moltes confluències, inclús històriques (Menorca va pertànyer al Regne de Taifa de Dènia durant els segle XI), i vam valorar molt positivament la trobada, emplaçant-mos a continuar aprofundint en aquest intercanvi. La delegació menorquina va convidar l’Ajuntament i entitats de Dènia a tornar la visita i venir a Menorca properament.

Aquest intercanvi ha estat promogut i auspiciat per la Fundació Baleària

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: