Els sabors d’una festa, tasts gastronòmics de les festes de Sant Joan

Gastro Sant Joan cartell

L’exposició “Calidoscopi. Mirades d’una festa”, organitzada per l’Ajuntaemnt de Ciutadella a la sala El Roser pretén donar a conèixer les diferents visions que conformen les festes de Sant Joan, i ho va aconseguir. Vol demostrar que la festa es forma de la suma de totes les festes que fan cada una de les persones que hi participen. Al final, aquesta gran celebració es construeix entre tots, i es viu també amb tots els sentits.

Per açò, l’Ajuntament va voler que l’exposició surtís al carrer per a assaborir el sabor de la festa. Durant els quatre dissabtes previs a la víspera del Dia d’es Be, Fra Roger va organitzar una sèrie de demostracions gastronòmiques i de tasts que van posar damunt la taula alguns dels menjars més típics de Sant Joan. Aquest ha estat el calendari:

– DISSABTE 21 DE MAIG. Pilotes amb salsa d’avellanes. A càrrec de Bep Al·lès

– DISSABTE 28 DE MAIG. Menjar blanc. A càrrec de les Germanes Clarisses del Convent de Santa Clara

– DISSABTE 4 DE JUNY. Dolces i confits. A càrrec de Llorenç Coll, de la Pastisseria Moll

– DISSABTE 11 DE JUNY. Ensaïmada i xocolata. A càrrec del Forn Curniola.

Totes les demostracions es van fer a les 11.00 hores a la Plaçeta del Roser, i van ser gratuïtes i obertes a tot el públic. L’única excepció va ser l’elaboració del Menjar Blanc, que es va fer també a les 11.00 hores però en aquest cas al pati del Convent de Santa Clara.

L’objectiu d’aquesta activitat ha estat mantenir i escampar el sabor tradicional de Sant Joan, aquell que durant generacions s’ha cuinat a les cases de Ciutadella. En la línia de l’exposició, les demostracions i els tasts pretenen que els assistents no només observin la festa, sinó que s’hi submergeixin, i se sumin a la tasca de preservar els valors d’una celebració centenària.

En aquesta línia, l’exposició també ha tingut una part destinada al receptari tradicional de Sant Joan. Totes les persones que ho vulguin poden aportar la seva recepta particular dels menjars que elaboren per les festes. Ho poden fer duent escrita la recepta i deixant-la al receptari que es pot trobar al Roser, o bé enviant-la per correu electrònic a l’adreça calidoscopisantjoan@gmail.com

Gastro Sant Joan pilotes

La primera demostració i tast la va protagonitzar l’escriptor gastronòmic i president de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Balears, Bep Al·lès, que va comptar amb l’ajut de José Bosch, per a preparar unes pilotes amb salsa d’avellanes en una versió de lo més antiga, anterior a l’arribada de determinats productes d’Amèrica. El resultat va ser excel·lent i el van poder assaborir els assistents a l’acte, acompanyat de vins Raimat. Aquí tens la recepta: Gastro Sant Joan recepta pilotes

Gastro Sant Joan menjar blanc

El dissabte 28 de maig la demostració gastronòmica es va traslladar al pati de l’entrada del Convent de Santa Clara, on Sor Àgueda «Gadi» va fer menjar blanc. Nombrós públic va seguir les explicacions de Sor Gadi, que a més de com fer el menjar blanc, va explicar tota la simbologia que aquesta elaboració pròpia de les festes de Sant Joan té per a les germanes clarisses, l’oloreta a canyella i llimona amb que les germanes saben que Sor Gadi està fent el menjar blanc, la senzillesa d’un dolç carregat d’història, la gratitut per poder participar a les festes i que aquestes vagin bé. En acabar les explicacions de la recepta del menjar blanc els assistents van poder tastar-lo, i tot van ser alabances. La trobada va acabar amb un preciós toc de tambor i fabiol de la molt santjoanera Sor Carmen. Un ambientàs de festa!

Gastro Sant Joan dolces

La tercera jornada gastronòmica vinculada a l’exposició Calidoscopi de les Festes de Sant Joan va tenir com a protagonistes a les dolces, també conegut com a sucre esponjat (així les anomenen a Foc i Fum), que això és el que és, sucre amb essència de roses o d’anís, amb un producte que el fa estufar. Un dolç que antigament servia de reconstituïent i que avui és una part important del que es serveix a la beguda de ca’s Caixer Senyor, i amb el que els caixers i cavallers reposen forces.

A les 11h del dissabte 4 de juny en Llorenç Coll de la Pastisseria Moll va encendre el foc per a dur el sucre exactament a 135 graus per, a continuació, afegir-hi l’essència (d’anís o de rosa), remenar-ho ràpidament i fer la «tirada», escampar la pasta damunt «l’escala», una filera de recipients de paper de forn, on la pasta de sucre s’estufa en qüestió de segons convertint-se en dolces. L’espera fins arribar a la temperatura adequada i la tirada i l’estufament va ser seguit per moltíssima gent, que no havia vist mai fer dolces en directe i, sobretot, per un munt de fillets i filletes, que amb ulls com a plats seguien el procés i que al final van gaudir de les excel·lents dolces de Can Moll. Mirau aquest video:

Gastro Sant Joan xocolati ensiamada

La darrera sessió gastronòmica ha estat el dissabte 11 de juny i, com no podia ser d’una altra manera, hem fet xocolati i ensiamada. Han estat na Neus i en Joan, del forn Curniola, del carrer de Ciutadella que duu el mateix nom, els encarregats de mostrar com es feien les ensiamades. La mescla dels ingredients, aprimar la pasta i donar la forma a l’ensiamada. Quan les ensiamades han estat ben untades de mantega i posades damunt una post, un grup de fillets les han duites a coure al forn, fent un recorregut pels carrers del centre històric de Ciutadella que ha sorprés a la gent que hi transitava. Mentrestant, el nombrós públic assistent, que havia seguit amb atenció les explicacions d’aquests dos forners, ha pogut tastar l’ensiamada amb un bon xocolati fus que havien fet també la gent del forn Curniola.

Gastro Sant Joan xocolati ensiamada fillets

Escolta aquí l’excel·lent entreista a Bep Al·lès al programa Nura, de IB3 Ràdio (min 4): Entrevista Bep Al·lès

A aquest enllaç pots veure l’àlbum de fotos del Facebook de Fra Roger amb fotos dels 4 esdeveniments que hem organitzat: Àlbum fotos Sabors d’una Festa

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: