Tertúlia i berenar sobre la promoció de la gastronomia i el producte local, amb Pep Palau

El dissabte dia 23 de gener va tenir lloc, a les instal·lacions de l’agroturisme Son Vives, una tertúlia i berenar sobre la promoció del producte local i la seua valoració a través de la gastronomia, al que van assistir més de 40 persones representatives d’empreses i entitats del sector de la gastronomia de Menorca, amb un convidat d’excepció, Pep Palau, creador del Fòrum Gastronòmic i una persona amb una llarga trajectòria en la producció i gestió d’esdeveniments i en moltes altres activitats relacionades amb el món de la gastronomia. La trobada va ser organitzada pel Consell Insular de Menorca i per l’associació Fra Roger, que van estar representats per la vicepresidenta i consellera de Projecció Econòmica de la institució insular Susana Mora, i pel president de Fra Roger Josep Borrás.

son vives taula presidencial

L’acte va començar amb un berenar servit pels propietaris de Son Vives, en el que hi havia pa amb tomàtigues de ramallet amb oli i sal, els tres tipus de formatge que es fan a la finca (tendre, semi i vell) acompanyats de diferents melmelades, i el plat calent que va consistir en monyato fregit amb butifarró i sobrassada as caliu; tot això acompanyat de bon vi de Hort de Sant Patrici. L’àpat es va endolçar amb un pastís o pudding de fruits secs, marca de la casa, i uns carquinyols fets per na Paqui que van acompanyar els cafès.

Després de l’àpat es va donar pas a les intervencions de la Mesa, integrada per Susana Mora, Josep Borrás, Pep Palau, Miki Company (director insular de Projecció Econòmica del Consell) i Antoni Juaneda (secretari de Fra Roger), que van introduïr els temes que després van donar lloc al debat.

son vives taula 4  son vives taula 3

son vives taula 2  son vives taula 1

Susana Mora va donar la benvinguda als assistents i va destacar la importància d’aquestes trobades de tots els agents que interactuen en el sector de la gastronomia i el producte local. Es va referir a la necessitat d’establir sinèrgies entre productors i gastrònoms (cuiners i restauradors) en benefici del conjunt de l’economia. També va mostrar la necessitat de donar continuïtat a aquests debats per arribar a objectius concrets de cara al futur, com puguin ser els Fòrums Gastronòmics. En aquest sentit va confirmar la voluntat del Consell Insular, ja apuntada en una anterior ocasió, d’organitzar una fira o fòrum a Menorca el darrer cap de setmana d’abril d’enguany, seguint el model de la fira Orígens d’Olot, a la que fa uns mesos van poder assistir representants de l’illa de Menorca com a «Territori convidat», amb molt bona impresió i excel·lents resultats.

Per la seua part Pep Palau va destacar que per la seva experiència, a l’illa el producte local és poc visible als mercats o a les cartes dels restaurants. Per a convèncer els que venen de fora de la qualitat del nostre producte, primer hem de tenir una autoestima cap a allò propi. Hi ha d’haver un diàleg permanent i una cooperació entre pagesos, productors, artesans i cuiners per mitjà de plataformes de trobada. Les institucions poden ajudar a fer el primer pas. Un Fòrum Gastronòmic pot situar una cuina en el mapa de la gastronomia, a més d’incentivar el propis productors locals a la millora constant. Ens hem de diferenciar per la caracterització i personalització dels productes i els plats que oferim.

Tot seguit es van produir moltes, i molt interessants, intervencions dels assistents, que van valorar molt positivament aquest tipus de trobades o «diàlegs» entre les persones, empreses i entitats del sector. Es van posar de manifest les potencialitats que té Menorca, per la seua singularitat, pel que representa ser Reserva de le Biosfera, com a reflex d’un mode de viure, d’un paissatge conservat, una història i una tradició, que es reflecteix en el seu producte i la seua gastronomia. Es va pel bon camí, s’està treballant en la bona direcció, però hi queda molt per fer. Així, també es van posar damunt la taula algunes debilitats, la necessitat d’una major coordinació, de comunicar i vendre més i millor els els valors de Menorca.

Finalment, també van fer-se algunes propostes de futur: unificar un calendari d’esdeveniments per tal d’optimitzar-los; crear fires específiques de producte, a més de la fira de caràcter genèric proposada pel Consell Insular; treballar en la caracterització dels productes de Menorca i les varietats locals que es donen a l’illa, que son moltes i de molta qualitat. En definitiva, un profitós «diàleg a la taula» el que es va produir a Son Vives, que tots els assistents van valorar molt possitivament, i es van emplaçar a continuar mantenint aquestes trobades, i a seguir treballant de forma conjunta i coordinada per a seguir donant valor al producte de Menorca, per si mateix, i a través de la gastronomia.

son vives vistes

Assistents: Susana Mora (Consell Insular), Josep Borrás (Fra Roger), Pep Palau (Fòrum Gastronomic, comunicació i organització esdeveniments), Antoni Aguiló (San Crispín), Tolo Mercadal (Sa Cooperativa), José Bosch (restaurador, Grup Recibaria, president associació restauració CAEB), Antoni Sansaloni (restaurador Rías Baixas, president Restauració PIME), Bosco Triay (CRDO Queso Mahón – Menorca), Enric Casas (gerent CAEB), Tomás Cano (cuiner, Royal Son Bou), Victor Bayo (cuiner, Alcaufar Vell),  Juan Cerezo (Pont Modorro, oli), Omar Zolá i Marián Borrás (iSafra, safrà), Adolf Sintes (IME, autor llibre oli), Ignacio Sánchez (ONG Gloria Olivae, oli), Pep Pelfort (cuiner, escriptor gastronòmic, Centre d’Estudis Gastronómics de Menorca), Sandra Büttikofer (APAEM, agricultura ecològica), Eva Cardona (Agroxerxa), Toio Pons Bonet (Ecologia a la taula), Magdalena Triay (Pobles en transició), Jaume de Febrer (hoteler, Alcaufar Vell), Cicerón i Aristóteles Mercadal (Cercle Micologic de Menorca, Bolets de Menorca), Bep Al·lès (gastrònom, escriptor i editor, periodista, Fra Roger), Miquel A. Pons i Paqui Marqués (COPE Menorca), Anna Pasquina (Dynamic Menorca, organització esdeveniments), Biel Pons (Agències de Viatge), David Baret (Baret Consultors, comunicació), Paula Camps (Something’s Cooking, comunicació), Judith Morillas (Sa Xaranga, organització esdeveniments), Xavier Solano (Sa Forana, vi), Roger Vila (Graham Pearce, cervessa artesana), Silvia Olives (Escola d’Hosteleria Mariangels Cardona), Fernando Castán (enòleg), Núria Puig i Joan Armengol (Mô Restobar, restauradors), Regina Sintes i Javier Periañez (regidors Ajuntament des Mercadal), Miki Company i Miquel Truyol (directors insulars CIM), Judith Aisa (tècnica CIM), Sión Bosch, Sonia Sintes i Antoni Juaneda (Fra Roger),

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: