Homenatge a Miquel Mariano, amb un menú històric de Ca N’Aguedet

El dilluns 4 de gener, al Restaurant Sa Pedrera des Pujol, l’associació Fra Roger va organitzar un dinar homenatge a Miguel Mariano, xef de Ca N’Aguedet, que es va jubilar i va deixar els fogons, almenys des d’aquest emblemàtic restaurant, el passat mes d’abril. Miguel Mariano és membre fundador de Fra Roger, i és un dels grans referents de la cuina tradicional menorquina, havent contribuït a la recuperació de receptes històriques, i a donar valor a grans plats de la gastronomia de Menorca.

Homenatge Miquel Mariano sorpresa Homenatge Miquel Mariano fill a pare Homenatge Miquel Mariano josep borras

Miquel Mariano no en sabia res, de l’homenatge, i va arribar a Sa Pedrera amb la seua dona i una parella d’amics (en Pere Pons i na Niní), que els van dur «enganats» a un suposat dinar de celebració rutinària. La cara de Mariano quan va entrar al menjador i va veure a més de 50 persones que l’esperaven, ho deia tot, no se’n podia avenir. Els presents el van rebre amb un llarg aplaudiment, que ell va escoltar immòbil, sense saber què estava passant.

Després de la monumental sorpresa, en Miquel Mariano Pons, fill de l’homenatjat, va llegir un emotiu text, glossant la trajectòria de Miquel Mariano i de la seua família, i del restaurant Ca N’Aguedet; tot seguit, Pep Lluís Roses, que va acudir al front d’una representació de l’Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca, el va obsequiar amb dos llibres de receptes editats per l’Adadèmia; finalment, el president de Fra Roger, Josep Borrás, li va dedicar unes paraules d’admiració i reconeixement, i li va fer entrega d’una caricatura elaborada per Zaca, amb aquesta dedicatòria signada per tots els cuiners presents a l’homenatge: «En reconeixement a una llarga i exitosa trajectòria als fogons del restaurant Ca N’Aguedet, i en agraïment a una tasca impagable de recuperació, valoració i difusió de la cuina tradicional de Menorca. Esperam poder seguir comptant amb el teu mestratge durant molts d’anys«

Aquesta és la intervenció de Miquel Mariano (fill): Homenatge Miquel Mariano paraules MMP a son pare

Després d’unes emotives paraules d’agraïment per part de Miquel Mariano, va començar la part gastronòmica de la trobada, començant a «obrir boca» amb un tast de 5 olis d’oliva verge extra, a càrrec d’Ignacio Sánchez Fuentes, president de l’ONG Glòria Olivae; i va continuar amb un aperitiu de formatge i sobrassada de Menorca, i de pernil ibèric, tallat al moment per J.J. Carreras, tot això acompanyat de cerveses artesanals basques. Aquests son els olis que es van tastar: Arbequina, de S’Olivaret (Menorca); Picual, de Talatí (Menorca); Coupage Picual, Arbequina i Cornicabra, de Pons Modorro (Menorca); Lechín, de Oro del Desierto (desert de Tabernas, Almería); i Manzanilla Cacereña, de Soleae (Salamanca).

Homenatge Miquel Mariano cuiners 1 Homenatge Miquel Mariano cuiners 3 Homenatge Miquel Mariano cuiners 5

Mentrestant, la cuina de Sa Pedrera era un anar i venir de cuiners, 18 grans professionals, una concrentració de talent culinari inèdita a Menorca. Es tractava d’elaborar un menú degustació de l’homenatge, compost de 12 plats de la cuina de Ca N’Aguedet, interpretats pels 18 cuiners, tots de Menorca o afincants a la nostra illa, i el mallorquí Santi Taura, que van fer la seva particular versió de aquests plats tradicionals. El resultat va ser excepcional, tot un concert de colors, sabors i textures, ple de creativitat i innovació. Aquest és el menú, els cuiners i cuineres que el van elaborar (i explicar quan el servien), i els vins (de les bodegues Binifadet de Sant Lluis, i José L. Ferrer de Binissalem; i diversos vins proposats per Fidel Punzano, de Aimar Distribuciones) que van maridar els diferents plats:

Crema Rocamar (Josep Borrás, president de Fra Roger, xef del Restaurant Rocamar)
Oliaigua (Toni Taltavull i Joan Bagur, Rels Restaurant, Ciutadella)
Vi: LOESS 2014 RUEDA 100% verdejo
Caragols amb cranca (Santi Taura, Lloseta, Mallorca).
Aubergínies amb gambes (Victor Bayo, Alcaufar Vell, Sant Lluis; i Tomás Cano, Royal Son Bou).
Vi: BLANC CHARDONAY BINIFADET
Calamars farcits a la menorquina (Jordi Pons, Ca Na Marga, Ses Salines, Fornells y Miguel Sánchez, Smoix)
Vi: ÁBALO MÉNDEZ 2013 RIAS BAIXAS 100% albariño criança un any en dipòsit
Sípies farcides amb gambes i pinyons (David Coca, Sa Llagosta, Fornells)
Vi: SOLPOST BLANC 2012 MONTSANT garnacha blanca 5 mesos en barrica francesa
Arròs de la terra (Silvia Anglada, Es Tast de na Silvia, Ciutadella)
Conill amb cebes i tàpres (Victor Corchado i David Dominguez, Agua – Hotel Can Faustino, Ciutadella)
Conill amb figues (Dani Mora, Sa Pedrera des Pujol; i Patrick James, Pan y Vino, ambdós de Torret, Sant Lluis)
Vi: TINTO SYRAH BINIFADET
Perdiu escabetxada (Victor Lidón, Ca Na Pilar, Es Migjorn Gran)
Vi: SIETE NAVAS SELECCIÓN 2010 CASTILLA Y LEÓN 100% garnacha de vinyes de més de 60 anys, 10 mesos en barrica
Peus de porc (Doro Biurrun, Terra, port de Maó)
Vi: TRES DE OLANO 2012 RIOJA ALAVESA 100% tempranillo 14 mesos en roure francès
Steeky Toffee Puding, mantecado, i greixera (Laia y Sira, Sa Pedrera des Pujol)
Vi: VERITAS DOLÇ 2014 JOSÉ L. FERER, BINISSALEM (MALLORCA)

Homenatge Miquel Mariano plats

A l’homenatge van assistir, entre d’altres, Borja Matoses, autor del blog Cuaderno de Matoses de Metròpoli del diari El Mundo; quatre membres de l’Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca, desplaçats expressament a l’illa; una nodrida representació de la junta directiva i de col·laboradors de Fra Roger; i diverses persones, bons gourmets, relacionades amb la restauració, la gastronomia i el producte de Menorca. En acabar tothom va coincidir que havia estat una jornada memorable, un homenatge molt emotiu, carregat de bon ambient entre els cuiners, i amb un menú que passarà a la història, un excelente exercici de creativitat i talent culinari de 18 grans cuiners, basat amb la cuina tradicional de Ca N’Aguedet. Les fotos les va fer Oskar Pérez, de Sa Fàbrica, a qui agraïm molt la seua col·laboració.

grup cuiners

L’homenatge va tenir una amplia i destacada cobertura als mitjans de comunicació. El Diari Menorca va dir que això era fer «Honors a un gran cuiner», a més va publicar les paraules que el fill de Mariano va dirigir a son pare durant l’acte Mon pare Miquel Mariano Pons, i l’editor del Diari li va dedicar el Bon dia, Menorca! amb un Alma corazon y vida de ca n Aguedet . Per la seua part, el diari digital Menorca al día va titular «El mundo de la cocina menorquina homenajea a Miguel Mariano». I finalment, IB3 Notícies va recollir la noticia de l’homenatge, i aquí teniu el video:

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: