La sopa de Nadal de Fra Roger, a Ses Moreres de Maó i a Llucmaçanes

L’any passat la vam fer a la fira de Nadal de Ferreries, i enguany ho vam fer a Maó i a Llucmaçanes. Dissabte dia 5 al carrer de Ses Moreres de Maó, en el marc de la fira de Nadal, i dissabte dia 12 al local sosiosanitari de l’Associació de Veïns de Llucmaçanes, vam fer una demostració gastronòmica i degustació gratuita d’aquesta recepta amb història, que Fra Roger recull al llibre Art de la Cuina, del segle XVIII, la núm. 5 «De la salsa que se acostuma fer per Nadal en los nostros convents»Miquel Mariano, xef de Ca N’Aguedet, i la seua dona Margarita Pons, van ser els encarregats de fer-ne una nova versió.

A Maó, al carrer de Ses Moreres, vam donar a tastar la sopa durant el matí, al carrer, en un got on hi havia un pinxo amb una pilota de bè, una croqueta de pollastre i un tros de congret. Prop de 150 persones la van poder tastar, i va agradar molt. Sorprenia a la gent el toc especiat de la sopa i el gust a fruits secs. Una sopa diferent, un aperitiu original per a qualsevol dels àpats de les festes de Nadal

sopa de Nadal Mao bocant

A Llucmaçanes es va iniciar l’acte amb la presentació per part de Sonia Sintes, de l’Associació de Veïns, i activa col·laboradora de l’associació Fra Roger. Després Antoni Juaneda, secretari de Fra Roger, va explicar com va nèixer l’associació, quines son els seus objectius i les seves activitats, va contar el perquè del nom i va explicar qui era Fra Roger i el llegat que mos va deixar amb aquest manuscrit amb 209 receptes que, a finals dels anys 90 es va convertir el en llibre Art de la Cuina. Tot seguit, Juaneda i Mariano van explicar l’orígen de la Sopa (o salsa) de Nadal i van entablar una conversa tot comentant com era la sopa, referint diverses particularitats de Art de la Cuina, i Miquel Mariano va explicar com havia fer aquesta versió de la recepta. Finalment els assistents (40) van poder tastar la sopa, i la van trobar bonissima.

sopa de Nadal Llucmasanes presentacio

Aquí tens la recepta: Sopa de Nadal recepta Miquel Mariano i Fra Roger

Hi van colaborar l’Ajuntament de Maó, l’Associació de Veïns de Llucmaçanes i la Cooperativa San Crispin

Aquí pots veure la versió de diferents cuiners «De la salsa que se acostuma fer per Nadal en los nostros convents»

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: