Taller de cuina conventual i històrica

El divendres 16 d’octubre a les 19h, es va cel·lebrar al Convent de Santa Clara de Ciutadella, un taller de cuina conventual i històrica. Sis receptes, elaborades per Miquel Mariano (cuiner, xef de Ca N’Aguedet, impulsor de la cuina tradicional menorquina i gran coneixedor del receptari de Fra Roger), i Tomeu Arbona (cuiner i reboster del Fornet de La Soca de Palma, arqueòleg gastronòmic, expert en cuina conventual i històrica de Mallorca), i per les Germanes Clarisses del convent.

Taller cuina coventual Musics

El taller es va iniciar amb l’entrada dels assistents a la sala, en silenci, mentre sonava música antiga, interpretada en directe per Alexander Hopkins, músic i luthier, i Pablo Millás, músic, i Tomeu Arbona estava fent pa. Transcorreguts uns minuts, Arbona va donar la benvinguda als assistents, i va xerrar sobre la importància del pa en l’alimentació, la seua simbologia, etc. La guiterra espanyola del segle XVII d’Alexander, i la viola de Pau, acompanyarien tot el taller, creant en tot moment una atmòsfera molt especial.

Taller cuina coventual Mariano

Així, es va donar pas a Miquel Mariano i les seues explicacions i elaboracions. Va començar explicant la «Panadera de peix amb confits» (la recepta núm. 114 de Art de la Cuina, que Fra Roger anomena «Altra panadera ab tomàtigues, prunes i confitura»); va resaltar les particularitats d’aquest plat, amb una gran varietat d’espícies, i amb la dolçor que li aporten les prunes i, sobretot, els confits. Seguidament va contar com havia cuinat 100 tords per a fer el «Tords amb cóc», una elaboració també molt pròpia de Menorca.

Aquí tens les dues receptes de Miquel Mariano: Tord amb coc i Panadera de peix i confits MIQUEL MARIANO

Taller cuina coventual Arbona

Tomeu Arbona per la seua part, va iniciar la seua intervenció explicant com els ermitans de Sant Antoni de Mallorca feien un pa amb oli sense tomàtigues, amb all fregat, pebre bo i pebre bord, escames de sal i oli verjo, un pa amb oli diferent, però molt saborós, al temps que auster, el «Pa amb oli bo». Tot seguit va explicar una curiosa història. Les monges de Santa Teresa de Palma no poden menjar carn i per Nadal, en lloc de menjar porcella, com es fa a tota Mallorca, fan calamars farcits, i lis diuen «porcelletes». Idò aquesta és la recepta que va explicar Arbons, i la va fer davant els assistents, farcint els calamarets amb congret (en aquest cas de mitja lluna, del forn del carrer Curniola de Ciutadella), poma tallada molt petita, i els sacarins del calamar, tot això amb una salsa, també bastant espiciada. El resultat, un plat molt curiós i exòtic, amb un mon de sabors sorprenent. Per acabar la seua intervenció, Tomeu Arbona va elaborant el «Peix de pasta reial», un dolç que de peix només en té la forma.

Aquí tens les dues receptes (salades), de Tomeu Arbona: Pa amb oli bo i Porcelletes Convent Santa Teresa TOMEU ARBONA i el «Peix de pasta reial»: Peix de pasta reial TOMEU ARBONA

En aquest punt va intervenir Sor Carmen, abadesa del convent de Santa Clara, que va explicar breument la història del convent, i va referir algunes anècdotes. Va dir que les germanes clarisses com a institució estaven molt agraïdes al poble de Ciutadella perquè, amb l’ajut de molts de ciutadallencs van aconseguir reconstruir el convent després de la guerra, en que havia estat desmontat. Va contar també el paper que tenen durant les festes de Sant Joan, en que a petició del caixer Senyor, preguen per tal que els jocs des Pla transcorrin amb normalitat i sense desgràcies. Va anunciar, també, que Sor Nina havia fet dues tortades per afegir al magnífic menú que havien preparat els dos cuiners, i que tot seguit es van menjar en un sopar deliciós, no només pels plats i dolços, tots bonissims, sino per la tertúlia espontània que va tenir lloc davall la porxada del convent de Sant Clara de Ciutadella, en una nit memorable.

Taller cuina conventual Sopar

A continuació, el video del reportatge que es va emetre al programa Cada Día, d’IB3 Televisió; i aquí, la informació apareguda a Menorcaaldia

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: