Cine i gastronomía: «La cocinera del presidente» i el «Pollo a la Marengo» de Napoléon, a la Sala Albert Camus

El dimars dia 14 de juliol (dia Nacional de França, per cert), sessió doble a la sala Albert Camus de Sant Lluis, Cinema i Gastronomia, en el marc de (pre) Mèdit, el Festival de Cinema Mediterrani de Menorca, amb un gran èxit de públic que va gaudir durant dues hores i mitja del cinema, la cuina en directe i el tast d’una recepta històrica.

A les 19h30, es va projectar «La cocinera del presidente» (Les saveurs du palais), una excel·lent pel·lícula dirigida per Christian Vincent i inspirada en la història de la cuinera privada del president francès François Miterrand. Hortense Laborie era una prestigiosa xef del Perigord, i es va convertir en la responsable de la cuina de l’Elíseose i dels àpats presidencials.

La cocinera del presidente

Després de la projecció, el xef francès afincat a Menorca, Patrick James, del Restaurant Pan y Vino, ajudat per la seua filla Ana, va cuinar en directe «Pollo a la Marengo», una recepta amb història, que va nèixer el mes de juny de 1880, després de la batalla de Marengo, una regió del Piamonte italià, quan un Napoleón victoriós i afamagat va demanar al seu cuiner que anés a cercar alguna cosa per a menjar pels voltants de la zona de la batalla. El cuiner va trobar, a les granjes pròximes, pollastre, crancs de riu, xampinyons, tomàtigues, cebes, pa … i va cuinar el pollastre amb aquests ingredients, amb un resultat excel·lent.

Patrick va fer el plat en dues versions: la forma tradicional amb el pollastre cuinat amb la ceba, la tomàtiga, els xampinyons, i les gambes (en lloc de crancs de riu) amb uns crostons de pa i un ou fregit; i en una versió personal, creativa i vistosa, un feixet de petxugues farcides de bolets (xitaque i unaltre espècie donada per Bolets de Menorca), acompanyades d’un xampinyó farcit amb una salsa de tomàtiga amb sucre i canyella, les gambes i un ou de guàtlera. Finalmnent, els assistents van poder degustar una bona ració d’aquest magnífic pollastre, maridat amb vins francesos de Pedro Tudurí.

medit7 patrick i ana cuinant  medit7 pollo marengo

A aquest enllaç podeu llegir tota la història, i diverses versions de la recepta clàssica, molt interessants: Pollo a la Marengo

A aquesta activitat, a més de Fra Roger i l’Ajuntament de Sant Lluis, hi van participar el Instituto Francés de Barcelona i les associacions UFE Minorque i Village de Chefs

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: