Diàleg a la taula, xerram de producte de Menorca i gastronomia

El dilluns dia 27 d’abril a S’Hort Sant Patrici (Ferreries), en el marc del projecte «Valoració del producte de Menorca a través de la gastronomia», es va cel·lebrar un «Diàleg a la taula», una trobada entre productors, cuiners i restauradors, per a conèixer-se i per xerrar de producte de Menorca i gastronomia.

La trobada es va iniciar amb una xerrada a càrrec de Pere Planagumà, cap de cuina de Les Cols, que va explicar el cas d’aquest restaurant d’Olot (Girona) que compta amb 2 estrelles Michelin, i en el qual només s’utilitza producte local, de la zona de la Garrotxa, apostant des de fa uns anys per la cuina de proximitat.

Fra Roger Dialeg a la taula Sant Patrici

A continuació es va presentar el projecte, i un avanç del web, Agroxerxa, a càrrec de David Carreras, de l’Observatori Socioambiental de Menorca, també finançat pel programa Leader. L’objectiu és disposar d’un catàleg de productors, punts de venda i producte de Menorca. El web comptarà amb un cercador amb diferents filtres i categories, que facilitarà informació útil per a qui vulgui conèixer i adquirir producte de Menorca, tant particulars com professionals de la restauració, hostaleria, comerç, etc.

Fra Roger Dialeg a la taula Agroxerxa

Després va començar el «diàleg» intersectorial pròpiament dit. Conduït pel comunicador David Baret, es va iniciar una dinàmica de conversa entre els assistents, que havien estat disposats en taules de 8 persones, de forma aleatòria, de tal manera que els d’una mateixa taula no es coneixíen entre ells, per fomentar així la realització de contactes professionals i personals, i l’intercanvi d’informació, sobre productes, necessitats, formes de subministrament, etc. Cada cert temps, part dels membres d’una taula canviaven d’ubicació, produint-se així una rotació que va facilitar l’establiment de múltiples contactes. Això va provocar una animada conversa, mentre els assistents degustaven formatge i vi de Sant Patrici.

Dialeg a la taula - Sant Patrici-30

Es tracta d’una trobada sense precedents, al qual van assistir més de 50 persones, representatives dels diferents agents o actors que participen o tenen alguna cosa a dir o oferir en la cadena de la gastronomía a Menorca: pagesos, agricultura ecològica, pescadors, mariscadors, ramaders, fruiters, oli de Menorca, formatge, mel, cuiners, restauradors, hotelers. Aquesta és la relació d’assistents:

Pagesos productors de formatge i de carn (Benita Pons de Torralba Vell, Sebastià Pons de Llumena, Parelleta), agricultura ecològica (Sandra Butikofer, presidenta de APAEM; Toyo Pons de “Ecologia a la Taula”; Toni Riudavets i  Mari Molina de Productes Ecològics Santo Domingo); l’Associació de Defensa Vegetal  d’arbres fruiters; Pito Quintana, de la Confraria de Pescadors de Maó; Pedro Marqués, de la Confraria de Pescadors de Ciutadella; Paco González, mariscador del port de Maó, productors de vi (Antoni Salord de Binitord, David Casals de Sant Patrici), oli (Sam Moll, de Oli Varet); mel i conserves (Antoni Anglada, de Dolçamar, y Miguel Anglada, de Mel i Untis); pa (Antoni Moll, de La Marcona); Omar Zola, productor de safrà; diversos cuiners (David Coca y Lluc Guix de Sa Llagosta, Teresa Montesinos y Aleix Pagan de Passió Mediterrània, Matteo Voccia de Biniarroca, Silvia Anglada y Toni Tarragó de Es Tast de na Silvia, Pep Pelfort e Imma Llort de Mô Restobar, Victor Lidón y Xavi Montañés de Ca Na Pilar, Pachi Allegue de Tast); Jaume de Febrer, vicepresident de CAEB i propietari i gerent de l’Hotel Rural Restaurant Alcaufar Vell; Andreu Genestar y Maite Villamala en representació de l’Escola d’Hosteleria Mª Àngels Cardona; José Bosch y Antoni Sansaloni, presidents de les associacions de restauració de CAEB i de PIME respectivament; Enric Casas, gerent de CAEB; Tolo Mercadal, gerent de Sa Cooperativa del Camp; Antoni Aguiló, gerent de la Cooperativa San Crispín; David Carreras, de OBSAM Agroxerxa; Josep Borrás, president de Fra Roger; Alfons Méndez, de l’Institut Menorquí d’Estudis; Vero Mullor, de Something’s Cooking; i altres persones aficionades a la cuina.

Els organitzadors, recollint el parer i l’opinió generalitzada dels assistents, van constatar que s’està produint una tendència creixent cap a la utilització en els restaurants de producte local, ecològic, de temporada, etc, pel valor que aporten al client, en termes de garantia de qualitat, salut, proximitat, protecció del sector primari, promoció de l’economia local, etc., tot i que encara hi ha algunes barreres (preu, regularitat de subministrament, disponibilitat de producte, adequació de l’oferta i la demanda) que han d’anar eliminant-o minimitzant.

Tots van estar d’acord en seguir avançant en aquesta línia, i en la conscienciació i difusió, tant entre els professionals, com entre la població (el client), que al final és qui conclou la cadena de valor de la gastronomia, pagant un preu per el producte i per l’elaboració culinària.

Les fotos son d’Eva Timoner, de L’Atelier Fotografia Menorca

Es tracta d’una activitat realitzada en el marc del projecte de Fra Roger «Valoració del producte de Menorca a través de la gastronomia», finançat pel programa Leader

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: