Conferència de Marc Pallicer «La cuina dels corsaris de Menorca»

aniversari marc cuiner

Què menjaven els corsaris de Menorca? Quins costums alimentaris tenien? A alta mar i en condicions de guerra, què menjaven, què cuinaven? Tenien problemes amb la seva alimentació? Aquestes són algunes de les incògnites que l’historiador Marc Pallicer Benejam ha desvetllat en la conferència «La cuina dels corsaris de Menorca» que va oferir el divendres 20 de febrer a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis de Can Victori a Maó. Aquesta conferència va formar part dels actes de celebració del primer aniversari de l’associació Fra Roger, gastronomia i cultura.

Marc Pallicer (Ciutadella, 1978) és llicenciat en Història per l’UIB, especialitzat en arxivística per la Fundació Carlos de Amberes de Madrid. Actualment treballa a l’Arxiu Administratiu de l’Ajuntament de Ciutadella i a l’Arxiu Diocesà de Menorca, essent autor, entre d’altres, del llibre «Els corsaris de Menorca al servei de la Gran Bretanya (1778-1782)» publicat l’abril de 2014 per la editorial d’Almeria Cercle Vermell. En aquest llibre, que ve a continuació del que ja va publicar el 2011 sobre «Els corsaris de Menorca durant la Guerra de la Independència dels Estats Units», Pallicer centra la seva recerca a partir de 1775, quan va esclatar la major de les insurreccions colonials de la història contra un imperi, la de les tretze colònies britàniques.

Es pot pensar que Menorca, al centre de la Mediterrània occidental i també súbdita de Gran Bretanya des de 1713, poc tindria a veure amb un conflicte que s’estava dirimint en l’altre extrem de l’Atlàntic. Però no va ser així, ja que, segons descriu Marc Pallicer, els avatars de la guerra van implicar als menorquins quan França i Espanya van declarar la guerra als britànics en 1778. Segons explica l’historiador, els menorquins, exempts per dret foral de qualsevol tipus de servei militar, van lluitar embarcats en multitud de petits vaixells armats en cors. És precisament a partir d’aquí quan Pallicer dóna a conèixer les apassionants històries d’aquells intrèpids corsaris en un mar infestat d’enemics a batre. I aquestes històries també tenen a veure amb la cuina.

Informació apareguda a Menorcaaldia

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: