Un taller de cuina i rebosteria, un llibre i un concurs de cuina menorquina a Palma

taller arbona mariano 8

L’associació Fra Roger, gastronomia i cultura, y el Fornet de La Soca, amb la col·laboració de la Casa de Menorca a Mallorca, van organitzar, el divendres 6 de febrer de 2015, un Taller de Cuina i Rebosteria Conventual Històrica, al convent de la Immaculada Concepció (monges Caputxines) de Palma (carrer Caputxines 23).

El taller va ser impratit per: MIQUEL MARIANO VADELL, xef del Restaurant Ca N’Aguedet des Mercadal (Menorca), un cuiner que ha vetlat sempre per recuperar i mantenir la cuina tradicional menorquina, i que és un gran coneixedor de la cuina conventual de Fra Roger; i TOMEU ARBONA FIGUEROLA, cuiner, reboster, i propietari del Fornet de La Soca de Palma de Mallorca, investigador de la cuina i la rebosteria antiga de les Illes.

Plats amb història. En Miquel Mariano va fer un Arròs de la Terra excel·lent (en una versió millorada de la recepta núm. 31 «Altra greixera de cap de tocino i arròs» de Art de la Cuina, de Fra Roger, que el fa més auster), que va sorpendre els assistents, en la seua majoria mallorquins, que desconeixien aquest plat, tan arrelat a la tradició culinària de Menorca; i un Conill amb Figues, un dolç i salat que també va resultar molt saborós. Per la seua part, Tomeu Arbona es va centrar en els dolços, que és el que més li agrada, i ho fa molt bé; va fer la Greixera Punta de Diamant del Convent de Santa Margalida i la Tortada Real Gelada la Pasta, dos postres amb història, que Tomeu diu que s’han de recuperar, perquè pràcticament han desaparegut de les cuines de Mallorca.

Durant el taller, un altre destacat estudiós del patrimoni culinari, PEP PELFORT, membre de Fra Roger i gestor del Centre d’Estudis Gastronòmics de Menorca, va fer una xerrada sobre “Els frares i la cuina: benefactors, dietistes i gourmets”.

Presentacio Cuina Poble Menorca foto

L’endemà dissabte, a la seu de la Casa de Menorca, va tenir lloc la presentació del llibre «Sa cuina des poble de Menorca. Rebosteria i pastisseria», a càrrec del seu autor, el gastrònom i escriptor gastronòmic Bep Al·lès. L’acte va ser seguit amb interès per nombrós públic que va escoltar d’on provenen les més de 700 recpetes dolces que recull el llibre. Cases nobles de Ciutadella, receptaris particulars d’àvies i cuineres anònimes que van deixar els seus coneixements culinaris a una llibreta … Un llibre imprescindible per a compendre la cuina de Menorca.

Concurs gastro Casa Menorca foto

Mentre en Bep presentava el llibre, els membres de Fra Roger Miquel Mariano Pons, Pep Pelfort i Antoni Juaneda tastaven els 16 plats o elaboracions que s’havíen presentat al concurs de gastronomia menorquina que havia convocat la Casa de Menorca a Mallorca com a part dels actes inclosos a la Setmana Menorquina. Tots els plats estaven bonissims, però n’havien de triar dos. Els guanyadors (o guanyadores) van ser Flora de Nicolás, que va obtenir el segon lloc amb un pastissets plens; i Maria Julià, mallorquina, que va guanyar el concurs amb una espinagada, un plat pobler que va resultar saborosissim, i una mostra més del caràcter obert de la Casa de Menorca, que acull no només els menorquins que resideixen a l’illa gran, sino a tots els que estimen Menorca. Un afegit, que ens toca d’aprop: un els plats, fet per Kiko Marquès, eren les sardines al forn amb mel i vinagre, una de les receptes emblemàtiques de Art de la Cuina.

Acabam aquesta crònica amb una excel·lent imatge: l’equip de Mariano al Fornet de La Soca, fent feina en els preparatius del menú del taller.

taller arbona mariano 1

Informació a Menorca al dia: La cocina de la isla, recogida en un libro

Informació a Menorcadiario: Fra Roger i el «Arròs de la terra de Menorca» aterrizan en Palma

Video amb la notícia a IB3 Televisió:

Video noticia IB3 TV

Video reportatge al programa Cada Dia, d’IB3 Televisió

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: