Debat al Cercle Artístic sobre «Gastronomia i producte de Menorca com a valor educatiu»

debat Cercle ponents

El divendres dia 30 de gener de 2015 a les 20h es va celebrar al Cercle Artístic de Ciutadella un debat sobre «Gastronomia i producte local com a valor educatiu». El debat va ser moderat per Montse Bau, responsable d’Educació Ambiental del GOB, i hi van intervenir:

Alexandra Büttikofer, productora i presidenta de l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Menorca APAEM
Silvia Anglada, xef del restaurant Es Tast de na Silvia, on practica la cuina ecològica i de proximitat
Chus Ainsa, pedagoda
Anna García, membre de la comissió d’Ambientalització i Solidaritat del CEIP de Sant Lluis

Alimentació, nutrició, gastronomia … S’han de mostrar a les escoles? Més enllà del que es fa en els menjadors escolars en matèria de dieta i correcció a la taula, s’ha d’incloure una assignatura? El Parlament Europeu va aprovar un Informe sobre els aspectes culturals i educatius de la gastronomia; la Real Academia de la Gastronomía va signar un conveni amb diversos ministeris per a la difusió de la cultura gastronòmica

Les diferents ponents van transmetre, cadascuna desde el seu àmbit d’actuació, la necessitat de fomentar el consum de producte local, per raons nutritives, de salut, de qualitat de producte, de foment del nostre patrimoni culinari, perquè la cuina i l’alimentació son una part molt important de la nostre cultura i identitat. Des de l’escola hi ha que engrescar els fillets i filletes, implicar els pares; els productors han de recuperar cultius, procediments, aromes; i els restaurants han de fer un esforç i fomentar el producte local a les seues cartes. A les llars hem de practicar la nostra cuina, no descuidar les receptes de les notres àvies, engrescar també els fills dins la cuina, mostrar-lis que darrera un producte o elaboració notres hi ha una sèrie d’atributs que el fan més bò, més valuós.

Al final del debat es van produïr diverses intervencions per part del públic assistent, que van enriquir allò que s’havia dit per part dels ponents, i va posar de manifest, tant la confluència d’opinions en aquesta matèria com la necessitat de continuar amb iniciatives com aquesta, per tal de seguir avançant en aquesta línia.

A més, s’han donat diversos comentaris a les xarxes socials. Recollim aquí la opinió de Sisca Coll, manifestada al perfil de Facebook «Ecologia a la taula»:

Molt important incorporar a n’es sistema educatiu hàbits alimentaris. Donar a conèixer, tant per part de les escoles com a l’àmbit familiar, la importància d’una bona alimentació, consumir producte local de qualitat, el respecte pel medi ambient. La posibilitat de consumir, a mig o llarg plaç, tot o quasi tot el que necesitem, productes ecològics i del nostre entorn . PER UNA MENORCA ECOLÒGICA, SOSTENIBLE I QUE SIGUI PATRIMONI DE TOTES I TOTS ES QUE VIVIM AQUI

Noticia Parlament Europeu:

http://www.7canibales.com/el-parlamento-europeo-aprueba-el…/

Noticia Conveni RAG:

http://realacademiadegastronomia.com/noticias_dentro.php…

Perú aposta per la gastronomia com arma social:

http://gloria.tv/?media=372409&language=3SsSaAhCEfb

Entrevista a Alexandra Bütikoffer publicada a El Iris: Entrevista Alexandra Butikofer

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: