Taller de cuina conventual de Mallorca i Menorca del segle XVIII

Divendres dia 24 d’octubre es va celebrar el Taller de cuina coventual de Mallorca i Menorca del segle XVIII, impartit per Tomeu Arbona, arqueòleg gastronòmic, investigador i divulgador de la cuina històrica de Mallorca, de la cuina conventual, i propietari del Fornet de La Soca, al carrer Sant Jaume de Palma.

El taller es va fer al Monestir de la Puríssima Concepció de les monges caputxines, un entorn magnífic, molt apropiat pel contingut del curs, amb receptes de Fra Jaume Martí (del Convent agustí del Socors), dels Ermitans de Sant Pau i Sant Antoni, del Monestir de Santa Teresa, del Convent de la Concepció, i de Fra Roger, franciscà del convent de Sant Francesc de Ciutadella. Va ser un èxit de públic, i de continguts. En Tomeu va anar fent les diferents receptes que hi havia al programa, mentre anava contant el seu orígen i moltes altres coses dels convents i congregacions que les havíen posades en pràctica. A més es van fer diversos parlaments: Ana Moll, historiadora de l’art va xerrar de la cuina conventual de Mallorca; Antoni Juaneda, va donar a conèixer la feina que fa l’associació Fra Roger a Menorca i va xerrar del llibre Art de la Cuina i del seu interès gastronòmic, històric i lingüístic; i una col·laboradora d’en Tomeu va llegir diversos fragments del dietari del Dr. Fiol i del llibre de Fra Jaume Martí.

L’acte va començar fent una ensiamada entorsillada, en silenci, mentre sonava música del segle XVIII interpretada en directe per dos joves músics. Després d’uns minuts dedicats a IB3 Televisió, que va entrar en directe, va començar l’elaboració de les receptes, que van ser aquestes: peix o cor de pasta reial (del Monestir de Santa Teresa), un pastís dolç fet dins un motllo en forma de peix; coca de pebres (dels Ermitans de Sant Pau i Sant Antoni), amb pebres, aubergínies, tomàtiga i esclatassang; escabetx de sardines amb mel i peres (una combinació d’una recepta de Fra Martí, i la recepta núm. 133 Altra guerxera de sardina al forn ab mel i vinagre, de Art de la Cuina de Fra Roger; la diferència és que Fra Martí hi posava herbes aromàtiques i fruita); pastís de carn picada de moltó (de Fra Roger, la recepta núm. 78 de Art de la Cuina); dues sopes, una sopa comuna (de Fra Jaume Martí) i una sopa ordinària (de Fra Francesc Roger); finalment, una tortada reial o coixí, que Tomeu Arbona ja duia feta del Fornet de La Soca, per la complexitat de fer-la en directe amb les limitacions pròpies del lloc on es va fer el taller.

La trobada va acabar amb tots els assistents degustant els plats preparats durant el taller, al pati del monestir de les caputxines, i amb moltes ganes de repetir-ho, i de dur en Tomeu Arbona i els seus coneixements i pràctiques culinàries a Menorca.

Aquí pots veure el video de la noticia emès per IB3TV:

,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: